Веб-портал міста Люботин » Головна » Про дотримання правил пожежної безпеки у побуті

 Про дотримання правил пожежної безпеки у побуті
Автор: Chekardina   Додано:21 грудня 2019   Переглядів:421   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

До уваги мешканців міста!

Про дотримання правил пожежної безпеки у побуті

Насичення квартир різноманітними газовими, електропобутовими приладами і хімічними препаратами представляє значну небезпеку виникнення пожежі в квартирі у разі навіть найменшого порушення встановлених правил пожежної безпеки. В той же час досвід показує, що населення часто порушує ці правила, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це призводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше, ніж у громадських або виробничих будівлях.

В'їжджаючи у квартиру, кожний мешканець бере на себе зобов'язання дотримуватись правил користування житловими приміщеннями, у тому числі виконувати правила пожежної безпеки. Але аналіз причин пожеж показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають елементарними правилами пожежної безпеки: необережно поводяться з вогнем під час паління, користування приладами освітлення з відкритим полум'ям (гасовими лампами, ліхтарями, свічками, факелами тощо.), що особливо небезпечно для горищних приміщень, коридорів (сіней), комор і різних господарських будівель.

Пожежі, викликані непогашеною цигаркою або сигаретою, є найбільш розповсюдженими, у більшій мірі, ніж може здатися на перший погляд. Більшість пожеж, спричинених курінням, пов'язана з курінням у нетверезому стані у ліжку. Пияцтво розкладаюче діє на особистість людини, призводить до моральних і матеріальних збитків оточуючим, всьому суспільству загалом. Всі випадки пожеж від куріння у ліжку схожі один на другий: п'яна людина, що палить, засинає, цигарка падає і від неї спочатку загорається постіль, а потім меблі у квартирі.

Правила користування житловими приміщеннями забороняють захаращувати балкони, лоджії, прихожі, коридори, міжповерхові сходи і запасні виходи меблями або іншими предметами, однак це є найбільш поширеним порушенням, що допускається мешканцями житлових будинків.

У зимовий час з початком морозів в житлових будинках іноді замерзають водопровідні та каналізаційні труби, прилади центрального опалення. Зневажаючи заходами пожежної безпеки, їх часто відігрівають за допомогою полум'я факела або паяльної лампи, що призводить до пожежі. До речі, для відігрівання такого роду труб рекомендується застосовувати гарячу воду або нагрітий пісок.

Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких пожеж показує, що вони відбуваються, в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів.

Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, а ізоляція -спалахнути. Проводи миттю нагріваються до такої температури, що металічні жили плавляться, спостерігається інтенсивне виділення іскор і великої кількості тепла. Якщо в місці короткого замикання виявляться горючі матеріали і конструкції, вони миттю займаються. Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть порушити ізоляцію.

Значну пожежну небезпеку являють собою також електричні лампи, оскільки поверхня скляної колби може нагріватися до температури 550 °С. До небезпечних наслідків може призвести і поганий контакт цоколя лампи з пружиною патрона. У цьому випадку патрон сильно нагрівається, що призводить до пересихання ізоляції проводів, втрати ними ізоляційних властивостей і короткому замиканню.

Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті, такі:

- нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;

- забороняється залишати прилади, що включені, без нагляду;

- забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;

- необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо;

- небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли, в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах саморобними або плавкими запобіжниками;

- забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Останнім часом почастішали випадки пожеж внаслідок порушення правил пожежної безпеки при експлуатації телевізорів. Для попередження таких пожеж необхідно дотримуватись таких правил:

- дозволяється застосовувати тільки стандартні запобіжники, номінали яких передбачені керівництвом з експлуатації;

- розетка підключення вилки живлення повинна знаходитись у доступному місці для швидкого відключення телевізора від електромережі;

- слід вимикати телевізор, якщо дорослих нема у кімнаті. Необхідно забезпечити умови, які б виключали можливість самостійного вмикання телевізора малолітніми дітьми;

- необхідно обов'язково витягнути вилку шнура живлення з розетки, якщо телевізор вимкнено;

- якщо органи керування пошкоджені або телевізор несправний (відсутнє зображення, чутно гудіння, відчувається запах горілого тощо), необхідно терміново вимкнути телевізор з мережі, витягнути вилку шнура живлення з розетки і викликати спеціаліста з ремонту;

- у випадку виникнення несправності в роботі не допускати повторного вмикання телевізора;

- після закінчення гарантійного терміну, не рідше одного разу на рік, викликати спеціалістів з ремонту для профілактичного огляду телевізора, очистки його від пилу і забруднень.

Крім вказаного забороняється:

- встановлювати телевізор у безпосередній близькості до горючих предметів, а також поблизу приладів опалення або у меблеву стінку, де з причини недостатнього доступу повітря телевізор погано охолоджується;

- закривати вентиляційні прорізи на задній стінці і нижній частині корпусу телевізора;

- доручати ремонт випадковим людям;

- допускати живлення телевізора від мережі з підвищеною напругою. В мережу, що має нестабільну напругу, телевізор краще вмикати через стабілізатор напруги;

- залишати ввімкнений телевізор без нагляду.

Значну кількість пожеж у житловому секторі складають також пожежі від побутових газових приладів. Основною причиною цих пожеж є витікання газу внаслідок порушення герметичності трубопроводів, з'єднувальних вузлів або через пальники газових плит. Саме тому у разі появи запаху газу у приміщенні не можна запалювати сірники, запальнички, вмикати і вимикати електричні вимикачі, входити у приміщення з відкритим вогнем або з цигаркою - все це може викликати вибух газу.

Якщо витікання газу відбувається з відкритого крана на газовому приладі, то його треба закрити, ретельно провітрити приміщення і тільки після цього можна запалювати вогонь. У випадку витікання газу в результаті пошкодження газової мережі або приладів, користування ними необхідно припинити і негайно повідомити в контору газового господарства.

Категорично забороняється користуватися вогнем для виявлення витоку газу із газопроводів, балонів і газових приладів, для цього можна застосовувати тільки мильний розчин.

Домашнім господаркам потрібно пам'ятати, що при нагріванні на газових плитках великих ємностей (баків, відер) з широким днищем необхідно користуватися спеціальними конфорковими кільцями з високими ребрами.

Попередження пожеж від пічного опалення залишається важливою задачею забезпечення пожежної безпеки у житловому секторі. У квартирах і житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштовування печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин.

Перед початком опалювального сезону потрібно перевірити справність печі і димоходу, відремонтувати їх, почистити сажу, замазати тріщини глиняно-пісочним розчином, побілити димову трубу на горищі і вище.

Категорично забороняється залишати малолітніх дітей біля печей, що топляться, без догляду дорослих!

У разі пожежі необхідно у першу чергу повідомити про це пожежну охорону по телефону 101 і вжити заходів для зустрічі пожежних підрозділів, після чого слід негайно вимкнути електропроводку в будинку.

Пожежа, як правило, починається з незначного горіння і гасити її в цей період не представляє великих складнощів. Необхідно використовувати засоби гасіння пожежі, які знаходяться під рукою, а за відсутності їх - організувати доставку води до осередку пожежі у відрах, каструлях, бачках тощо. Взимку можна підносити сніг і закидати ним вогонь.

Поширенню пожежі у житловому будинку найбільше сприяють вентиляційні канали, відкриті вікна, двері і люки на горище, через які надходить свіже повітря. Ось чому, починаючи гасіння пожежі, не слід розбивати скло у вікнах приміщення, що горить (якщо тільки це не викликане необхідністю проведення рятування людей) і залишати відчиненими двері в коридор та до інших приміщень, а тим більше - на вулицю.

Якщо пожежу було виявлено пізно і вона набула вже значних розмірів, а наявних первинних засобів гасіння недостатню або їх неможливо застосувати в обстановці, що створилася з причини високої температури всередині приміщення чи сильного задимлення, потрібно вжити заходів для того, щоб стримати поширення вогню до прибуття пожежної допомоги. Для цього потрібно, за можливості, щільніше закрити всі двері, вікна і віконниці.

Якщо пожежа почалася в одній з кімнат і не поширилась за її межі, спочатку поливають водою осередок найбільшого горіння, а після цього гасять навколишні предмети. Тут важливо, щоб вода доставлялася безперервно або з найменшими проміжками часу. В останньому випадку вогонь не зможе виникнути з новою силою в проміжках між черговою подачею води.

Успішна ліквідація пожеж і загорянь до прибуття пожежної допомоги можлива у тому випадку, якщо доставкою води буде займатися якомога більше людей.

У разі займання в кімнаті стін з горючих матеріалів, шпалер чи килимів подавати воду слід на верхню частину стіни з розрахунком на те, що вода, стікаючи, буде гасити або змочувати нижню поверхню стіни, відвертаючи поширення вогню.

На меблі, що горять, воду розподіляють на якомога більшу поверхню, охоплену вогнем. Постіль з ліжка знімати не слід, щоб не відбулося загоряння тліючих предметів за рахунок збільшення площі контакту з киснем повітря, її поливають водою, а після цього виносять з дому і гасять у дворі, осторонь від будівель.

Одяг, що горить, штори, портьєри тощо гасять на підлозі, заливаючи водою. Слід постійно стежити за обгорілими предметами постільної білизни, одягом та іншими м'якими горючими речовинами, винесеними на подвір'я, бо під час підсихання вони можуть знов загорятися від тління.

У тих випадках, коли двері в кімнату, де почалася пожежа, виявляться закритими, не слід відкривати їх, доки не будуть підготовлені засоби гасіння. Це пов'язано з тим, що в закритому приміщенні горіння і тління відбувається дуже повільно з причини недостатку кисню повітря. У такому приміщенні двері слід відкривати обережно, загородившись полотнищем і відходячи разом з ним для запобігання опіку під час спалаху продуктів неповного згоряння предметів, що може статися у разі відкривання дверей і надходження до приміщення повітря, збагаченого киснем.

Якщо в будинку, в якому сталася пожежа, відсутні мешканці і зачинено двері, необхідно відкрити їх будь-якими підручними засобами.

У разі виявлення займання ізоляції електричних приладів в першу чергу слід вимкнути електропроводку, для чого знімають електричні запобіжники на груповому щиті будинку. Після вимкнення електроструму можна приступати до гасіння електропроводів, що горять, застосовуючи для цього воду або пісок. До того моменту, коли буде відключено електричний струм, ізоляцію електропроводів можна гасити тільки сухим піском, кидаючи його лопатою або совком.

У випадку займання від електронагрівальних приладів слід відключити ці прилади, вимкнути всю електричну мережу в будинку, а після цього розпочати гасіння водою, піском, сухою землею, снігом.

Якщо загорівся телевізор, то його гасять так, як звичайний побутовий електроприлад, а саме: виймають вилку електрошнура з розетки, і якщо горіння не припинилося, то осередок заливають водою, або накривають змоченою ковдрою. Під час застосування води слід намагатися, щоб вона не потрапила на нагрітий кінескоп.

У випадку інтенсивного горіння телевізора необхідно вивести з приміщення (для запобігання отруєнню продуктами горіння) всіх людей, які не беруть участі в ліквідації пожежі.

Розлитий гас, бензин, мастило та інші легкозаймисті рідини не можна гасити водою, тому що вони легше води і будуть підійматися на її поверхню, продовжуючи горіти, збільшуючи площу горіння під час розтікання води. Для гасіння будь-яких легкозаймистих рідин слід застосовувати пісок, землю, а також використовувати щільні тканини, ковдри, пальта тощо, заздалегідь змочені водою.

Сподіваємось, що вищевикладений матеріал якоюсь мірою дозволить громадянам вжити заходів для попередження пожеж та їх наслідків у житлових будинках.

Відділ з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Люботинської міської ради.