Увага!Сказ!
Автор: Svetlana   Додано:15 січня 2020   Переглядів:315   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Люботинське міське лабораторне відділення повідомляє, що в 2019 році за медичною допомогою внаслідок нападу тваринами звернулося 37  чоловік , з них 12 дітей. Призначено вакцинацію, антирабічне щеплення  13 особам внаслідок укусів невідомими тваринами, у тому числі 2-м, які отримали ушкодження від тварин (  домашні собаки ) з лабораторно встановленим сказом.

По місту Люботину за 2019р. було зареєстровано 3 вогнища сказу. Лабораторно підтверджено сказ у 2-х собак та лисиці. В вогнищах були  проведені  протиепідемічні та протиепізоотичні заходи. Потерпілі отримали антирабічне лікування.

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) –смертельно небезпечне інфекційно-вірусне  захворювання з тяжким ураженням центральної нервової системи. Сказ віднесено до особливо небезпечних хвороб.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці- 41,4 %) чи домашніх тварин (коти- 21,8 %, собаки - 15,3 %),  сільськогосподарських тварин        ( 20,2% ),а також гризунів і кажанів

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на людей і тварин.

З метою попередження сказу, ветеринарною службою проводиться профілактична вакцинація собак ,котів, свійських тварин.

При несвоєчасно проведених щепленннях, котрі здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю. Щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч осіб, котрі звернулись у медичні заклади з приводу укусів тваринами, з яких 60 % отримують лікування за показниками підозри інфікування сказом.

ПАМЯТАЙТЕ !

Якщо Вас або Ваших рідних покусала собака чи подряпала тварина або її слина потрапила вам на шкіру, обов’язково:

-швидко промийте рану з милом та обробіть її йодним розчином;

- зверніться за допомогою до лікувальної установи: КНП «Люботинська міська лікарня », хірургічне відділення ,лікар травматолог.;

-суворо дотримуйтесь порад лікаря; 

-самовільно не преривайте лікування, призначене лікарем;

Повідомляйте у ветеринарну службу про випадки укусів тварин або їх підозрілу поведінку.

 

Не забувайте: сказ - смертельно небезпечне захворювання.

 

Лише своєчасне звернення до лікаря та проведений курс вакцинації допоможе вам врятувати  життя.

 

Кожен власник несе відповідальність за тварину!

Для захисту від сказу необхідно правильно утримувати домашніх тварин. Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих садків, в парках та скверах, приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати на людей.

        Проблема профілактики сказу є загально – державною, адже забезпечити епідеміологічне благополуччя населення  тільки медичними заходами неможливо. Сказ можна подолати лише за умови тісної співпраці із зацікавленими службами та відомствами:

-        з організаціями житлово-комунального господарства – відлов бродячих та безпритульних тварин;

-        ветеринарної служби – щеплення домашніх тварин, імунізація хижих тварин, ізоляція та спостереження за домашніми тваринами, які нанесли покуси;

-        лісового господарства (мисливці) – відстріл хижих тварин з метою регулювання численності лисиць, діагностичні відстріли.  

 

                               ШАНОВНІ БАТЬКИ!!!

             Прищеплюйте  своїм дітям навики поводження з безпритульними тваринами, які можуть бути джерелом захворювання на сказ.

 

Лікар-епідеміолог Білецька І.В.