Веб-портал міста Люботин » Головна » ЩОДО НОВОГО КОРОНАВІРУСУ

 ЩОДО НОВОГО КОРОНАВІРУСУ
Автор: Svetlana   Додано:30 січня 2020   Переглядів:411   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

ЩОДО  НОВОГО КОРОНАВІРУСУ.

 

Державна установа «Центр громадського здоров`я Міністерства охорони здоров`я України» щодо випадків пневмонії у Китаї,Таїланді,Японії та Південній Кореї,спричиненого новим коронавірусом(далі –nCоV) інформує про наступне.

 Станом на 22 січня 2020 року згідно з звіту Європейського центру по контролю та профілактиці захворювань в м.Ухань(провінція Хубей, Китай)та інших провінціях Китаю, а також Таїланді,Японії та Південній Кореї  та США  було зареєстровано 448 лабораторно –підтверджених випадків nCоV,в тому числі  9 летальних.

441 випадок було зареєстровано в різних провінціях Китаю, з них -102 випадки з тяжким перебігом. В цілому – 2197 близьких контактів було виявлено в Китаї, 1394 з яких перебувають під медичним спостереженням. Серед захворілих -15 випадків припадають на медичний персонал, який контактував із хворими. Чотири випадки nCоV  було повідомлені у Таїланді,1 випадок у Японії,1 Південній Кореї та один - у США.

Усі симптоми у захворілих осіб з`явилися в період між 8 грудня 2019 року та 22 січня 2020. Період медичного спостереження за близькими контактними особами ,які проживають,працюють або навчаються з пацієнтами,а також за особами ,які не використовували захисні заходи під час діагностики та лікування випадків захворювання встановлювався  протягом 14 днів.

Інкубаційний період 2019 - nCоV   коливається за даними спостережень від 2 до 12 діб (в середньому -7 діб).

9 січня 2020 року Центр по контролю за захворюваннями  Китаю повідомив, що в якості збудника виявлено новий коронавірус (2019-nCоV).Також,було проведено його секвенування і оприлюднено геномну послідовність.Аналіз послідовності показав ,що нещодавно виявлений вірус пов'язаний з кладомSARS-CоV.

Зневажаючи на наявну на даний момент інформацію ,Європейський центр по контролю та профілактиці захворювань вважає,що : потенціальний рівень загрози від спалаху нового коронавірусу 2019- CоVє високим; подальше його розповсюдження по світу є дуже вірогідним; на даний момент часу ,для осіб,що подорожують з Європейського Союзу та Європейської Економічної Зони до м.Ухань присутній серед ній рівень можливості інфікуватися новим коронавірусом; в цей самий час рівень ризику занесення випадків є значно вищим у тих країнах ,що мають набагато більшу кількість осіб,котрі подорожують з та в м.Ухань (наприклад ,країниАзії); в той самий час ,вірогідність того ,що завезений випадок до ЄС/ЄЕЗ буде виявлено знаходиться на середньому рівні; прихильність до практик належної профілактики та контролю інфекцій ,а особливо в установах охорони здоров`я ЄС/ЄЕЗ,надасть змогу знизити до мінімума вірогідність розвитку ситуації ,коли звітований випадок ,що на пряму пов'язаний з м. Ухань, призведе до появи будь –яких вторинних випадків вже на території    ЄС/ЄЕЗ.

 

Рекомендації для населення щодо профілактики можливого                          зараження  nCоV.

На основі наявних доказів та інформації ВООЗ розробила перелік рекомендацій для населення щодо профілактики зараження.

У разі відвідування  зооринків або ринків із продуктами тваринного походження ,дотримуйтеся таких правил:

-        уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;

-        мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;

-        уникайте будь якого контакту з безхатніми  тваринами, що ,можливо, проживають на території зооринку;

-        не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками

-        уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на грунті або частинами предметів магазину чи  зооринку;

-        уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м'ясо, м`ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

 

 

 

Рекомендації для групи ризику.

Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:

- дотримуйтесь особистої гігієни;

 - використовуйте захисні накидки,рукавиці,маски під час поводження  з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;- уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не      використовуєте засоби індивідуального захисту;

- мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно або використовуйте одноразові;

-мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;

-зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через інших осіб;

 - дотримуйтесь правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;

-  інформувати відповідні інстанції про будь-які нетипові захворювання у тварин.

Збудник нового коронавірусу  та механізм передачі недостатньо вивчені,тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:

  - уникати тісного контакту з людьми ,що страждають на гострі

респіраторні інфекції;

-  часто мийте руки,особливо після прямого контакту з хворими людьми

або їх оточенням;

-         уникати тісного контакту з хворими тваринами на фермах або  у дикій природі;

-        люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чиханні мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

У разі появи симптомів у мандрівників ,які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендовано звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

ВООЗ не рекомендує застосовувати будь-які обмеження щодо торгівлі або подорожей до Китаю на підставі поточної інформації.

 

 

 

Лікар-епідеміолог Люботинського   І. БІЛЕЦЬКА

міського лабораторного відділення