Веб-портал міста Люботин » Головна » РГК приступила до транспортування газоводневої суміші на п'ятьох експериментальних газопроводах

 РГК приступила до транспортування газоводневої суміші на п'ятьох експериментальних газопроводах
Автор: Svetlana   Додано:28 лютого 2020   Переглядів:380   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

РГК приступила до транспортування газоводневої суміші на п'ятьох експериментальних газопроводах

 

25 лютого 2020 року, Київ. Регіональна Газова Компанія вперше в Україні приступила до тестового транспортування суміші водню і природного газу на закритих ділянках газорозподільної системи в п'яти областях країни. Мета проекту - модернізація газових мереж з урахуванням сучасних обсягів споживання і нових екологічних видів енергії.

 

РГК приступила до першого в Україні проекту, який дозволить використовувати газотранспортну інфраструктуру для транспортування чистих видів енергії. До них відноситься «зелений» водень, який виробляють за допомогою електроенергії з поновлюваних джерел енергії (сонячні і вітряні ЕС) - в Європі ця технологія відома як Power-to-Gas.

 

«Зараз енергетика на порозі революції, коли чисті види енергії витісняють вуглецеві енергоносії. Це  необхідно врахувати при модернізації нашої газової інфраструктури - вона повинна бути готова до транспортування нових, чистих видів енергії, серед яких і «зелений» водень. Тому в цьому році ми почали проект по тестовому транспортуванню водню», - сказав директор РГК Олег Никоноров на Українському енергетичному форумі в Києві.

 

У проекті задіяні п'ять експериментальних полігонів у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській та Харківській областях. На них фахівці РГК спільно з вченими Національної академії наук України та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу протестують вплив водню на всі елементи газової інфраструктури. Для цього будуть використані суміші природного газу з воднем у концентраціях від 2% до 100%.

 

Таким чином Україна вийде на рівень провідних європейських проектів формату Power-to-Gas, які вже діють у Великобританії, Німеччині і Нідерландах. Зараз в Європі вивчають особливості транспортування суміші природного газу і водню у концентрації до 20%.

 

В рамках European Green Deal в країнах Євросоюзу стартували вже більше десятка проектів Power-to-Gas, коли «зелений» водень транспортують в діючих газопроводах в суміші з природним газом.

 

Використання «зеленого» водню в масштабах газотранспортної системи України дозволить вирішити проблему акумуляції енергії в пікові періоди її виробництва і зняти обмеження на розвиток таких видів відновлюваної енергетики, як сонячна та вітряна.

 

В даний час надлишкові потужності газової системи України досягли 75%. Пілотні проекти РГК по модернізації газорозподільних мереж показали, що термін їх окупності сягає 10 років, для чого необхідні інструменти довгострокового фінансування і відповідна зміна регуляторної політики.

 

Довідка: Регіональна Газова Компанія - сервісна компанія, що надає послуги з фінансового, юридичного, технологічного консалтингу. Клієнтами компанії є постачальники газу в 16 регіонах країни, а також 19 газорозподільних компаній, на обслуговуванні яких перебуває понад 200 тис. км газопроводів і 8 млн побутових споживачів газу.