Веб-портал міста Люботин » Головна » Пенсійний фонд інформує

 Пенсійний фонд інформує
Автор: Lubotin   Додано:14 листопада 2010   Переглядів:1737   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Пенсійний фонд інформує.

 

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування

 

Єдиний внесок - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється в систему загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку і на регулярній основі з метою забезпечення у випадках, передбачених законодавством, захисту прав застрахованих осіб і членів їхніх родин на одержання страхових виплат (послуг) по діючим видах загальнообов'язкового державного соціального страхування. Іншими словами, єдиний внесок – це платіж, що містить у собі кілька внесків на соціальне і пенсійне страхування.

З 01.01.2011 платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, страхування на випадок безробіття вважаються платниками єдиного внеску. При цьому перереєстрації платників страхових внесків і застрахованих осіб не буде. Щодо нарахування і сплати єдиного внеску слід зазначити, що з впровадженням єдиного внеску навантаження на роботодавця і найманих робітників не зміниться.

Сьогодні утримання з заробітної плати працівників складають 3,6% (2% у Пенсійний фонд, 0,6% у Фонд соцстрахування на випадок безробіття, 1% у Фонд страхування у зв'язку з тимчасовою втраті працездатності). Відповідно до Закону, розмір єдиного внеску, утримуваний із заробітної плати найманих робітників, буде зберігатися в цих межах.

Для роботодавців розмір єдиного внеску залежить від основного виду економічної діяльності і визначається по класах (їх 67) професійного ризику виробництва. Відповідно до класу буде визначений відсоток нарахувань на фонд оплати праці, що повинний сплатити роботодавець. Розмір єдиного внеску для платників першого класу професійного ризику виробництва, складає 36,76%, останнього (67-го) класу – відповідно 49,7%. Для бюджетних установ цей розмір буде складати 36,3%.

 

Для роботодавців єдиний внесок нараховується на суми нарахованої зарплати по видах виплат, що включають основну і додаткову зарплату, інші заохочувальні виплати, у тому числі в натуральній формі, обумовлені Законом України «Про оплату праці».

Роботодавці, що виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності, будуть платити єдиний внесок 33,2% оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, здійснюваної за рахунок засобів роботодавця, і допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Для платників, що уклали з фізичними особами договори цивільно-правового характеру, розмір єдиного внеску складає 34,7% винагороди по цивільно-правових договорах.

Нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, який дорівнює п'ятнадцятьом розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом.

З дня вступу в силу Закону суб'єкти підприємницької діяльності, що обрали спрощену систему оподатковування (єдиний чи фіксований податок), нараховують, обчислюють і платять єдиний внесок відповідно до цього Закону. Ця категорія платників самостійно буде визначати для себе і членів своїх родин, що приймають участь у проведенні ними підприємницької діяльності, розмір єдиного внеску, що не може бути менше мінімального страхового внеску за кожну людину на місяць і більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, установленої Законом на місяць.

 

Підприємці (крім тих, що обрали спрощену систему оподатковування) і особи, що забезпечують себе роботою самостійно, займаються незалежною професійною діяльністю (науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою чи викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною, чи особи-релігійні діячі й одержують доход безпосередньо від цієї діяльності, платять єдиний внесок у розмірі 34,7% суми доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладанню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску також не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за місяць, у якому отриманий доход (прибуток).

 

Управління Пенсійного фонду України в Харківському районі Харківської області