Веб-портал міста Люботин » Головна » Щодо процесу децентралізації

 Щодо процесу децентралізації
Автор: Chekardina   Додано:30 квітня 2020   Переглядів:564   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

В Україні відбувається процес децентралізації, який дає можливість громадам вибудовувати прямі відносини із Державним бюджетом та підвищувати доступність і якість освітніх, медичних, культурних, адміністративних, комунальних і соціальних послуг для мешканців громад.
І вже до кінця року реформа місцевого самоврядування в Україні виходить на фінішну пряму. Децентралізація передбачає, що до місцевих виборів у жовтні 2020 р. в Україні має бути новий адміністративно-територіальний устрій. У зв’язку з цим постало завдання створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та нової моделі територіального поділу на райони.
Для підготовки пропозицій щодо моделювання об'єднання районів Харківської області, була утворена Робоча група під головуванням очільника обласної ради Сергія Чернова. Робочою групою здійснювався аналіз стану соціально-економічної активності існуючих 27 районів та 7 міст обласного значення і, враховуючи географічні особливості, щільність населення, перспективи формування бюджетів та інші чинники, розглядалися різні варіанти укрупнених районів у Харківській області.
Нещодавно головою облдержадміністрації Олексієм Кучером утворена Рада з розвитку громад та територій Харківської області, яка напрацювала пропозиції щодо моделі місцевого самоврядування, організації влади, здійснення реформ у сфері децентралізації управління регіональним розвитком та утворення нових укрупнених районів.
29 квітня міський голова Леонід Лазуренко зустрівся з головою обласної державної адміністрації Олексієм Кучером та проінформував його про позицію Люботинської міської ради стосовно нового формату утворення районів Харківської області, так як запропонований варіант із географічних та логістичних особливостей є неприйнятними для громадян нашого міста.
Цього ж дня під час засідання Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, що проходили в режимі онлайн, Леонід Лазуренко наголосив на необхідності врахування думки громади при визначенні адміністративних центрів та при затвердженні території територіальних громад.
Також 27 квітня у Люботинській міській раді під головуванням міського голови та за участі голів фракцій і голів постійних депутатських комісії відбувся круглий стіл, де розглядалися питання, пов’язані із новим форматом укрупнення районів, та за підсумками якого прийнято рішення про підготовку звернення до голови ХОДА О. Кучера, Виконавчого директора Харківського регіонального відділення Асоціації міст України В. Мирошника, Народного депутата України по територіальному виборчому округу № 175 Є. Пивоварова та Голови Харківської обласної ради, Президента Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області С. Чернова з пропозицією визначити місто Люботин центром об’єднаного Люботинського району Харківської області.
Люботинська міська рада вважає, що при розгляді пропозицій щодо нових укрупнених районів Радою з розвитку громад та територій Харківської області обов’язково повинна дотримуватися збалансованість демографічних, географічних, економічних, логістичних, історичних і культурних критеріїв та враховуватися думка громади.
Маємо надію, що пропозиція Люботинської міської ради буде врахована при розробці моделі укрупнення районів у Харківській області.