Веб-портал міста Люботин » Головна » Пресвипуск до Дня Європи в Україні 16 травня 2020 року

 Пресвипуск до Дня Європи в Україні 16 травня 2020 року
Автор: Chekardina   Додано:15 травня 2020   Переглядів:614   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Пресвипуск до Дня Європи в Україні 16 травня 2020 року

 

Щорічно в Україні у третю суботу травня відзначається День Європи. Це свято є символом нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Країни Європейського Союзу (ЄС) є пріоритетними торговими партнерами Харківщини.

У І кварталі 2020 р. підприємствами Харківської області здійснювалися зовнішньоторговельні операції з усіма 28 країнами-членами ЄС. Частка експорту товарів до країн ЄС від загальнообласного обсягу склала 28,2%, імпорту – 33,0%. Частка експорту послуг до країн ЄС становила 35,0%, імпорту – 32,4%.

У І кварталі 2020 р. обсяг експорту товарів до країн ЄС становив 95,5 млн.дол. США, імпорту – 137,8 млн.дол. Порівняно із І кварталом 2019 р. експорт збільшився на 5,0%, імпорт – на 9,7%.

Найбільші обсяги експорту товарів до країн ЄС складали: котли, машини, апарати і механічні пристрої; жири та олії тваринного або рослинного походження; готові харчові продукти; зерновi культури. Найсуттєвіші експортні поставки товарів здійснювались до Польщі, Нідерландів, Німеччини, Іспанії, Литви, Італії.

Найвагоміші обсяги імпорту товарів із країн ЄС складали: котли, машини, апарати і механічні пристрої; готові харчові продукти; продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловості; папiр та картон; полімерні матеріали, пластмаси. Найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини, Італії, Польщі, Нідерландів, Угорщини.

У І кварталі 2020 р. обсяг експорту послуг країнам ЄС становив 33,1 млн.дол., імпорту – 4,1 млн.дол. Порівняно з І кварталом 2019 р. експорт збільшився на 16,4%, імпорт зменшився на 17,4%.

В структурі експорту послуг переважали комп’ютерні послуги. Найбільші операції з експорту послуг здійснювалися з Францією, Німеччиною, Швецією, Великою Британією, Мальтою.

В структурі імпорту послуг переважали ділові послуги та послуги, пов’язані з фінансовою діяльністю. Найвагоміші обсяги послуг одержувалися від Польщі, Нідерландів, Люксембургу, Словенії.

На 31.12.2019 акціонерний капітал нерезидентів з країн ЄС складав 600,7 млн.дол. (або 78,8% від загальнообласного обсягу акціонерного капіталу нерезидентів). Основними країнами-інвесторами з країн-членів ЄС були Кіпр, Велика Британія, Нідерланди, Франція, Польща.

Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи. Пам’ятаймо, що Європа починається не за кордоном, а в серці кожного з нас!

 

Заступник начальника

Головного управління статистики

у Харківській області                                                                                  Ігор НАУМОВ