Веб-портал міста Люботин » Головна » 19 грудня – День Святого Миколая

 19 грудня – День Святого Миколая
Автор: Lubotin   Додано:10 грудня 2010   Переглядів:1274   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Свято Святого Миколая, єпіскопа міста Миру в Малій Азії, припадає на 19 грудня. Свято Миколая прийшло до нас 1088-1089 р. за часів князя Всеволода Ярославовича і в церковному календарі називається «Празник Святого Отця нашего Миколая, архієпископа Мир Ликійських Чудотворця».

 

Історія свідчить, що Миколай жив за часів імператора Костянтина (ІV ст.) і був архієпископом у Мирах. Народився у багатій сім'ї і зріс доброю і чуйною до чужої біди дитиною. Не довго тривало щасливе дитинство, бо батьки померли дуже рано. І хоча хлопчикові нічого не бракувало, він жив під опікою родичів, все ж таки відчував нестачу батьківської ласки і любові. Маленький сирота все частіше тікав з багатого будинку до друзів, дітей убогих батьків, котрі жили в темних глиняних хатах і нерідко йшли спати голодними.

Минули роки. Миколай став священником. Віддав усе своє майно бідним людям і скрізь чинив тільки добро. Одного разу він врятував невинного чоловіка, батька багатьох дітей, від страти, запропонувавши за те своє життя, проте помилували обох.

 

Священник Миколай своїм милосердям заслужив винагороду у Бога – благодать творіння чудес. Після смерті його було визнано святим, а мощі 1087 р. перенесено у м. Бар, що в Італії, де їх було перезаховано. І от з того часу кожного року на день Ангела Св. Миколая 19 грудня ми справляємо це, улюблене всіма, свято.

Темної зимової ночі з 18 на 19 грудня Святий Миколай сходить із небес до українських малюків, звідки він бачить і знає, як поводяться діти цілий рік. Має він золоті сани з білими золотогривими кіньми, до хати заходить дверима, але часто невидимий, подарунки підкладає завжди під подушку, за винятком хіба тих, які не помістяться. Часто його супроводжують світлокрилі янголята, а недалечко крутяться й чортики, котрі переконують Святого, що вкраїнські діти були геть нечемні, тому не заслуговують на небесні гостинці. А самі рогаті вертихвости тільки й мають на очі, як украсти торбу з дарунками. Проте нічого в них не вийде! Миколай усе знає, тай ангелики добре пильнують. Всі хлопчики і дівчатка отримають дари від Святого. Й лише дуже неслухняні дістануть від Миколая золоту-срібну різку та наказ виправитись до наступного року.

День Святого Миколая – одне із найулюбленіший свят, на яке так довго чекають всі діти, а особливо ті, які постійно перебувають поза сімейним оточенням внаслідок втрати батьків (батьки яких померли, позбавлені батьківських прав або визнані недієздатними, безвісно відсутніми), які не можуть з певних причин чи з власних інтересів залишатися в сімейному оточенні і потребують захисту та допомоги з боку держави.

На обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради перебуває 61 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. 35 із них – у інтернатних закладах на повному державному забезпеченні; 28 проживають у сім'ях опікунів (піклувальників) та у прийомних сім'ях. Оскільки 19 грудня – свято Святого Миколая, котрий опікується дітьми, особливо сиротами, то бажано не залишити поза увагою дітей-сиріт в цей день.

 

Поздоровлення сиріт на свято Св. Миколая стало доброю традицією депутатів виконавчого комітету Люботинської міської ради. 17 грудня 2010 року о 10.00 у приміщенні Дитячої музичної школи (вул. Ушакова, 5) відбудеться свято «Дарунки Святого Миколая» під патронатом Люботинського міського голови Теличка Володимира Олексійовича.

В цей день всі мають бути щасливі. І ті, що роблять дарунки і ті, що отримують. А найбільше щастя – робити добро! Найжаданніший та найомріяніший подарунок для дітей-сиріт – щаслива родина.

 

 

Головний спеціаліст служби у справах дітей

виконавчого комітету Люботинської міської ради Глущенко Л.Є.