Веб-портал міста Люботин » Головна » "ЛЮБОТИНСЬКА РЕСПУБЛІКА". ПРИЗАБУТА СТОРІНКА НАШОЇ ІСТОРІЇ

 "ЛЮБОТИНСЬКА РЕСПУБЛІКА". ПРИЗАБУТА СТОРІНКА НАШОЇ ІСТОРІЇ
Автор: Lubotin   Додано:11 грудня 2010   Переглядів:2048   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

 

В. В. Стрілець

 

"ЛЮБОТИНСЬКА РЕСПУБЛІКА".

ПРИЗАБУТА СТОРІНКА НАШОЇ ІСТОРІЇ

 

Передумови збройного повстання в Люботині

Зародження та розвиток робітничого та селянського руху в Люботині наприкінці XIX — на початку XX століття.

Наприкінці XIX ст. з появою досить значного прошарку робітників серед місцевого населення в Люботині активізується громадсько-політичне життя, як і в цілому на Харківщині.

У цей час загострюються соціальні відносини між ро­бітниками і фабрикантами та заводчиками. Не оминули ці І соціальні конфлікти і робітників станції Люботин. Заліз­ничники були незадоволені жахливими умовами праці, що призводило до травм, тяжких захворювань, несвоєчасною виплатою заробітної плати та її низьким рівнем.

Перший масовий виступ люботинських залізничників стався на початку 1883 р. і носив суто економічний характер. Робітники залізничних майстерень були невдоволені несвоє­часною виплатою заробітної плати. Не влаштовувала їх і нео­дночасна виплата її всім працівникам майстерень. 16 січня 1883 р. слюсарі та інші працівники ремонтних майстерень зібралися на платформі вокзалу станції Люботин і вимага­ли виплати заробітної плати. Очевидець цієї події так опи­сав її: "Подобный случай неудовольствия [мастеровых] имел место на станции Люботин 16 января, когда приехавшие сумским поездом пассажиры, были неприятно поражены огромным сборищем слесарей на платформе станции и самым бесцеремонным шумом и требованием жалования".

Стор.3 книги

«Люботинська республіка».Призабута сторінка нашої історії».


9 грудня у технічній школі ПЗ відбулася презентація книги В. В. Стрільця «Люботинська республіка» призабута сторінка нашої історії». На цій знаменній події зібралися учні шкіл, представники бібліотек міста, ветерани Другої Світової війни, депутати Люботинської міської ради, молодь міста, керівники.

Зустріч розпочалась розповіддю про історичні події того далекого 1905 року.

Міський голова Теличко Володимир Олексійович відзначив, що то були значні події, які зароджували початок демократії, подякував ветеранам за їх велику справу та призвав молодь зберігати, охороняти, примножувати і передавати майбутнім поколінням історію та традиції рідного міста.

 

 

"ЛЮБОТИНСЬКА РЕСПУБЛІКА". ПРИЗАБУТА СТОРІНКА НАШОЇ ІСТОРІЇ
фото - Пархоменко М. Д

 

 

Почесний громадянин міста Люботина, депутат міської ради Олександр Сергійович Нечипоренко, який сприяв виданню цієї книги, у своєму виступі розповів присутнім дещо з історичних подій, відзначив, що у нашому місті жило чимало видатних особистостей, іменами яких названі вулиці. Він також відзначив, що за радянських часів у підручниках історії були відображені події Люботинської республіки 1905 року.

Нечипоренко О. С. подарував міському краєзнавчому музею стенд, на якому представлені фотографії та матеріали «Люботинської республіки».

До присутніх звернувся також гість нашого міста депутат Харківської обласної ради, Президент громадського фонду «Честь и достоинство» Ігор Євгенович Масалов, який відмітив наше дивовижне місто, Стрільця В. В., котрий поклав та покладає немало зусиль для відтворення історії. Ігор Євгенович повідомив, що 18 грудня 2010 р. біля Свято-Миколаївської церкви буде відкриття та освячення могил військово-морських офіцерів Дена А. В. та Дена М. В. – учасників русько-японської війни.

 

 

"ЛЮБОТИНСЬКА РЕСПУБЛІКА". ПРИЗАБУТА СТОРІНКА НАШОЇ ІСТОРІЇ
фото - Пархоменко М. Д

 

 

Бурхливими оплесками присутні зустріли виступ Стрільця Валерія Васильовича – автора книги «Люботинська республіка». Призабута сторінка нашої історії». Валерій Васильович акцентував увагу на тому, що у книзі він намагався хронологічно відобразити всі історичні моменти того часу користуючись матеріалами Державного історичного музею у м. Києві, Харківського історичного архіву, Харківського історичного музею. Він подякував Нечипоренку Олександру Сергійовичу за надану допомогу, та підтримку.

Книги «Люботинська республіка». Призабута сторінка нашої історії» були роздані у бібліотеки міста, де кожен мешканець може прийти та перечитати сторінки історії нашого рідного міста.

 

Завантажити документ: kniga.pdf [966.07 Kb] (cкачувань: 73)