Веб-портал міста Люботин » Головна » Наскладніші сімейно-правові спори-це позбавлення батьківських прав

 Наскладніші сімейно-правові спори-це позбавлення батьківських прав
Автор: Lubotin   Додано:14 грудня 2010   Переглядів:1777   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Інколи в житті трапляються випадки, коли дітей забирають від батьків. Так не буває, - скажете ви. Буває і досить часто.

Позбавлення батьківських прав – один з найскладніших і важливих за своїми правовими наслідками видів сімейно-правових спорів. Позбавлення батьківських прав – не просто спосіб їхньої втрати, а й міра сімейно-правової відповідальності за порушення одним із батьків прав своєї дитини, попрання її інтересів. Про винятковість позбавлення батьківських прав говорить вичерпний перелік його підстав.

Підставою для позбавлення батьківських прав може бути відмова без поважних причин забрати свою дитину з пологового будинку або іншої лікувальної, виховної установи, установи соціального захисту чи населення, з інших аналогічних установ. Про відмову свідчать дії батьків, які ухиляються від того, щоб забрати свою дитину додому. Коли самотня мати без поважних причин відмовляється взяти дитину з пологового будинку, лікарні, кидає її, не виявляючи інтересу до її подальшої долі, то виникає одна з передбачених ст.164 СК підстава для позбавлення її батьківських прав. Якщо ж самотня мати висловлює своє бажання влаштувати дитину назавжди чи на час до однієї з дитячих установ, немає підстав для позбавлення її батьківських прав. Не буде визнаватися відмовою від дитини і згода матері чи батька на усиновлення дитини без указівки конкретної особи – майбутнього усиновителя.

 

Ще однією підставою для позбавлення батьківських прав є також ухиляння від виконання батьками своїх обов"язків щодо виховання дитини. Для винесення рішення суду недостатньо переконатися у факті об"єктивного невиконання батьками своїх обов"язків. Необхідно також встановити, що батьки систематично, незважаючи на попередження, не виконують свої батьківські обов"язки хоча і мають для цього можливості.

Жорстоке поводження з дітьми може слугувати підставою для позбавлення батьківських прав.

Поняття „жорстоке поводження" включає наступні відмінні ознаки : фізичне насильство над дитиною, інакше кажучи, побої, побиття неповнолітнього, заподіяння йому фізичних страждань, болю у будь – який спосіб ; психічне насильство над дитиною через подавлення її волі, погрози, вселяння почуття страху ; замах на статеву недоторканість дітей, що становить особливу небезпеку для несформованої ні духовно, ні фізично особистості.

Особливе місце серед підстав позбавлення батьківських прав займає алкоголізм або наркоманія батьків. Для позбавлення батьківських прав тільки через алкоголізм або наркоманію потрібен відповідний медичний висновок. Однак потреби в ньому, як правило не виникає, оскільки в діях батька – алкоголіка зазвичай наявні також інші ознаки неправомірного поводження, що дозволяють удатися до позбавлення батьківських прав. Як на думку фахівців, батько – хронічний алкоголік або наркоман не в змозі усвідомлювати що відбувається, його можна позбавити батьківських прав. Для захисту інтересів дітей у таких випадках може бути застосований інший засіб – відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав.

 

Наступна підстава для позбавлення батьківських прав – зловживання своїми батьківськими правами, що виражається в різних формах. Іноді вона заключається в діях і вчинках, що мають на меті перешкодити дитині учитися, одержати освіту, дії направлені на спонукання дитини вживати спиртні напої, алкоголь, використовування дитини для здійснення злочину. Зловживають батьківськими правами і ті, хто змушує своїх дітей займатися жебракуванням та бродяжництвом. Небезпека зловживання батьківськими правами – у використанні безпомічного стану дитини, застосування до неї психічного, а іноді фізичного тиску, прямо пов"язаного з грубим порушенням його прав. Причому таке порушення, як правило, має систематичний характер.

Наступною підставою для позбавлення батьківських прав є умисний злочин проти життя, здоров"я своїх дітей. Це може бути : замах на вбивство дитини, прагнення довести до самогубства, тяжкі тілесні ушкодження, побої катування, зараження венеричною хворобою, ВІЛ – інфекцією, залишення малолітньої дитини в небезпечному, загрозливому для її життя стані тощо.

Приведений перелік підстав позбавлення батьківських прав є вичерпним.

Зрозуміло, що провина одного з батьків може бути більшою чи меншою, навмисною і необережною. Тим більше, йдеться про складні, триваючі до неповноліття відносини, що складаються з найрізноманітніших, часом суперечливих фактів, дій. Тому судом оцінка поводження одного з батьків з погляду його провини як вихователя дозволяє щоразу знайти найбільш придатну до конкретної ситуації міру відповідальності. При незмірно великому ступені провини, свідомому заподіянні шкоди неповнолітньому можлива кримінальна відповідальність особи. Коли має місце завзяте небажання виконувати батьківські права та обов"язки, злісне зловживання ними – застосовують позбавлення батьківських прав.

 

Позбавлення батьківських прав терміном не обмежене. Це не означає, що воно має необоротний характер. Сімейний Кодекс України допускає відновлення в батьківських правах, якщо цього вимагають інтереси дітей і якщо діти не усиновлені. Це можливо, коли батьки змінили свою поведінку і довели, що піклуються про дитину, мають бажання здійснювати її виховання.

Особа, позбавлена батьківських прав, залишається матір"ю чи батьком дитини, але правові наслідки після набрання чинності рішення суду все ж наступають. Згідно зі ст.166 СК особа, позбавлена батьківських прав : втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов"язків щодо її виховання, перестає бути законним представником дитини ; втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім"ям з дітьми ; не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником ; не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов"язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування) ; втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною.

 

Начальник Люботинського міського

управління юстиції Харківської області

Л.В.Гаєвська