Веб-портал міста Люботин » Головна » Державній службі зайнятості 20 років

 Державній службі зайнятості 20 років
Автор: Lubotin   Додано:18 грудня 2010   Переглядів:1408   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

21 грудня 1990 р. була створена сучасна Державна служба зайнятості України.

 

З нагоди відзнаки 20-тиріччя Державної служби зайнятості та з метою сприяння формування кадрового потенціалу міста, забезпечення державних гарантій соціального захисту населення, відновлення престижу робітничих професій, орієнтації на набуття професій, які користуються попитом на ринку праці, Люботинським міським центром зайнятості 25 листопада 2010 року було проведено круглий стіл за темою: «Державній службі зайнятості 20 років» за участю місцевих органів влади, соціальних партнерів та роботодавців.

 

На даний час ситуація на ринку праці міста нестабільна. Якість пропозиції робочої сили часто не відповідає сучасним вимогам щодо її професійно-освітньої підготовки, трудової та виконавчої дисципліни, мобільності та економічної активності в цілому. Наслідком незбалансованості пропозиції робочої сили із попитом на неї є високий рівень безробіття, зокрема прихованого та часткового. Стратегічним завданням на сьогодні є реальне поліпшення якості життя населення м. Люботина, зокрема зменшення соціальної проблеми суспільства – безробіття.

Жоден з державних органів не здатний вирішувати цю проблему самостійно, без активної підтримки соціальних партнерів та роботодавців. Сьогодні роботодавці є домінуючою силою на ринку праці та рушійною силою в економіці. Тісна взаємодія та чітка організація роботи служби зайнятості з роботодавцями є важливою умовою поліпшення ситуації на місцевому ринку праці. Тому на даному етапі особливу увагу потрібно приділяти розширенню напрямків взаємодії з роботодавцями, налагодженню постійних ділових контактів з основними соціальними партнерами, адже від них залежить розвиток економіки, зниження напруги на ринку праці, вони забезпечують наповнення бюджету, створення нових робочих місць.

 

Роботодавці для служби зайнятості виконують дві найважливіші соціальні ролі. По-перше, вони є соціальними партнерами реалізації державної політики зайнятості населення і забезпечують центри зайнятості інформацією про вакантні робочі місця, тобто, допомагають їм виконувати свої функції щодо сприяння працевлаштуванню осіб, які шукають роботу. По-друге, роботодавці є клієнтами державної служби зайнятості, які мають свої специфічні потреби. Вони полягають у формуванні персоналу фірм, підприємств, організацій. Центри зайнятості мають значні можливості щодо забезпечення роботодавців інформацією про шукаючих роботу.

Для зміцнення та підтримки ділових стосунків з роботодавцями Люботинський міський центр зайнятості плідно використовує різноманітні масові заходи із залученням до них представників підприємств та надає певний спектр послуг. Пріоритетами є сприяння у працевлаштуванні, в тому числі шляхом надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, фінансування організації оплачуваних громадських робіт для безробітних, професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації, тощо. Участь роботодавців у цих заходах дозволяє їм усвідомити стан та особливості проблем зайнятості, зрозуміти роль служби зайнятості та власну значимість у вирішенні актуальних питань.

 

За результатами роботи круглого столу були прийняті відповідні зобов'язання кожної із сторін. Певна робота була проведена по виконанню поставлених забов'язань як Люботинською міською радою, Люботинським міським центром зайнятості так і керівниками підприємств, установ і організацій м. Люботина.

 

Заступник директора Люботинського МЦЗ Грінченко В. В.