Веб-портал міста Люботин » Головна » Відкриття пам’ятних знаків в Люботині

 Відкриття пам’ятних знаків в Люботині
Автор: Lubotin   Додано:21 грудня 2010   Переглядів:1670   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Знаменна подія відбулася 18 грудня 2010 р. у Люботині – відкриття пам'ятних знаків на могилах військово-морських офіцерів Російської армії – Олександра Володимировича та Миколи Володимировича Денів.

 

 

Відкриття пам’ятних знаків в Люботині

 

 

У вересні 2009 р. біля Гиївського Свято-Миколаївського храму були відкриті пам'ятні знаки на могилах видатного російського воєначальника, генерал-губернатора Харківської області, учасника Кримської війни 1853-1856 рр., члена Державного Ради Дмитра Івановича Святополк – Мирського (1825 – 1899) та його сина російського державного діяча, міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Дмитровича Святополк – Мирського (1857 – 1914).

Олександр Володимирович та Микола Володимирович – сини Дена Володимира Олександровича та Ніни Дмитрівни, вродженої княгині Святополк-Мирської.

Володимир Олександрович Ден – був Ставропольським, згодом Виборгським цивільним губернатором, а з 1891 р. міністром, статс-секретарем у справах Великого князівства Фінляндського, генерал від інфантерії. Помер 28 грудня 1900 р. Після його смерті, синами опікувався дядько Петро Дмитрович Святополк-Мирський.

 

 

Відкриття пам’ятних знаків в Люботині

 

 

Всього в сім'ї Денів було четверо синів і всі були офіцерами. Троє: Дмитро, Олександр та Микола брали участь у російсько-японській війні. Найстарший - Дмитро Володимирович, флігель-ад'ютант, капітан першого рангу. Після російсько-японської війни у 1906-1911 рр. був військово-морським агентом в Австро-Угорщині та Італії, під час громадянської війни – представником генералів Денікіна та Врангеля в Італії. Олександр – вихованець Пажеського корпусу, лейтенант військово-морського флоту Росії, помер від тифу під час російсько-японської війни у 1904 р. Микола – лейтенант гвардійського екіпажу броненосця «Олександр ІІІ», загинув у Цусімському бою 27 травня 1905 р. Найменший – Петро Володимирович – був також вихованцем Пажеського корпусу, з 1903 р. служив в 17 Нижньоновгородському драгунському полку. З травня 1917 р. був останнім командиром цього полку у званні полковника. У роки громадянської війни командував Нижньоновгородським ескадроном зведеного полку Кавказької кавалерійської дивізії в армії А.І. Денікіна. Після війни емігрував в Італію, проживав у Римі. У 1920-30-х рр. був старостою російської православної церкви в Римі, пізніше працював в американській бібліотеці в Римі, займав посаду голови Спілки інвалідів в Італії. Помер 19 січня 1971 р. Дмитро Володимирович, Петро Володимирович, їхні дружини та батьки Володимир Олександрович та Ніна Дмитрівна поховані на російському кладовищі Тестаччо в Римі.

 

 

Відкриття пам’ятних знаків в Люботині

 

 

Урочисті заходи розпочалися богослужінням та освяченням пам'ятних знаків на могилах Денів. У церемонії відкриття взяли участь Люботинський міський голова В.О. Теличко, голова благодійного фону «Честь и достоинство», депутат обласної ради V скликання І.Є. Массалов, депутат Люботинської міської ради, Почесний громадянин міста Люботина О.С. Нечипоренко, предводитель і герольдмейстер Харківського дворянського зібрання Ю.І. Палкін, верховний отаман Слобожанського (об'єднаного) козацтва Ю.Б. Лапшин, голова громадської організації «Русь триединая» С.В. Моісеєв, голова громадського руху «Русский блок» Г.В. Марков, Почесний президент Харківської обласної організації моряків-підводників В.І. Кизим, члени Люботинської міської організації Українського реєстрового козацтва, представники громади м. Люботина.

Виступаючі підкреслили, що ця подія має важливе значення як для Люботина так і для всієї Слобожанщини. Відроджуючи історичну пам'ять, ми закладаємо фундамент нашого майбутнього, даємо правильні життєві орієнтири молоді. «Я вірю в те, - сказав, звертаючись до учасників урочистості, міський голова В.О. Теличко, - що прийде час, і ті яких ще може на світі сьогодні нема, прийдуть колись сюди, і схилять голови, і подякують нашим землякам, і всім Вам, друзі, які тут зібралися, за те, що в наших серцях була збережена історія рідного народу».

 

 

Ден Микола Володимирович

 

 

Ден Олександр Володимирович

 

Відродження пам'ятних знаків було здійснено в рамках виконання обласної програми духовно-морального відродження та збереження історичної правди на 2010-2015 рр. Меценатами у відновленні пам'ятних знаків стали Массалов Ігор Євгенович, Антипов Євген Володимирович, Маслина Ігор Вікторович, Висоцький Сергій Валентинович, Нечипоренко Олександр Сергійович, Розсоха Володимир Васильович. Посильну допомогу надали і козаки Люботинського козачого полку ім. Святополк-Мирського на чолі з отаманом Маліком В. Г. У подальших планах відновлення Свято-Миколаївського храму та палацу Святополк-Мирських.

 

В.В. Стрілець, голова постійної депутатської комісії з гуманітарних питань Люботинської міської ради

 

Фото: Пархоменко М. Д.

 

 

Відкриття пам’ятних знаків в Люботині