Веб-портал міста Люботин » Головна » Борги за доставку газу мають лише 10% домоволодінь Харківської області

 Борги за доставку газу мають лише 10% домоволодінь Харківської області
Автор: Chekardina   Додано:17 липня 2020   Переглядів:516   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Борги за доставку газу мають лише 10% домоволодінь Харківської області


Станом на 01.07.2020р. лише 10% домоволодінь накопичили заборгованість за доставку природного газу. Більша частина цих споживачів вже отримали досудові повідомлення з вимогою оплатити борг. В разі не сплати вартості послуг, питання про її стягнення буде вирішуватись в суді. В разі подання позовної заяви, крім суми боргу споживачу доведеться оплатити судовий збір, мінімальний розмір якого складає 2,1 тис. грн.

 

Відповідно до вимог Кодексу ГРМ, всі споживачі, домоволодіння яких приєднано до газових мереж зобов’язані оплачувати послуги з доставки газу. Карантин або відсутність споживання газу не звільняють від зобов’язань щодо своєчасних розрахунків. Якщо клієнт АТ «Харківгаз» не використовував газ в минулому газовому році, для нього державним регулятором встановлена мінімально-обов’язкова оплата послуг за доставку газу. З 1 липня вона складає:

-       за наявності газової плити – 4,41 грн. на місяць;

-       газова плита та газовий водонагрівач – 14,24 грн. на місяць;

-       опалювальний прилад – 35,49 грн. на місяць.

-        

Плата за доставку газу не нараховується лише у випадку коли споживач звернувся у газову компанію з заявою нарозірвання публічного договору на розподіл, а його домоволодіння від’єднано від газових мереж механічним шляхом.

 

Крім побутових споживачів, заборгованість за доставку газу має31теплопостачальна компанія Харківської області. За прогнозними підрахунками, до початку опалювального сезону їх сумарний борг може досягти 60 млн. грн. Це суттєво ускладнить своєчасний початок та стабільне проходження зимового періоду. Адже саме за рахунок тарифу на доставку газу та його своєчасної оплати ремонтуються, міняються, обслуговуються газові мережі, усуваються пошкодження труб. Більшість цих робіт пов’язана з відключенням газу і виконується в літній період.

 

Постановою НКРЕКП від 24.12.2019р. було встановлено тарифи на доставку природного газу для АТ «Харківгаз» на 2020 рік. З 01 січня тариф на доставку складав – 1,236 грн. за куб. м (з ПДВ), з 1 липня мав становити 1,524 грн. Прийняття двоступеневого тарифу було пов’язано з ситуацією, що тривала в газорозподільній галузі протягом минулих п’яти років та рішенням суду встановити для компанії економічно-обгрунтований тариф.

Наприкінці червня державний регулятор змінив своє попереднє рішення та встановив для АТ «Харківгаз» тариф в розмірі 1,356 грн за куб. м. Тобто на 11% менше запланованого.