Сайт міста Люботин » Головна » ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

 ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
Автор: Lubotin   Додано:30 липня 2020   Переглядів:207   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Гострі кишкові інфекції— одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.                                                                                                                                       

 

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.                                         

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо,  яйця,  непастеризоване молоко,  морепродукти),  немитих фруктах і овочах.                       

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

 

5 кроків до безпечнішої  їжі

1. Підтримуйте чистоту: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; мийте руки після відвідування туалету; вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі; захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу: ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С; сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим; ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: використовуйте чисту або очищену воду;обирайте свіжі та незіпсовані продукти; ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі. Бережіть себе.


В.о. начальника Люботинського  міського відділу

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області

 Вішинська О.В.







   Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.