Веб-портал міста Люботин » Головна » Легалізація робочих місць та заробітної плати – соціальна захищеність кожного

 Легалізація робочих місць та заробітної плати – соціальна захищеність кожного
Автор: Svetlana   Додано:7 серпня 2020   Переглядів:330   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні є дуже актуальним. Заробітну плату в «конвертах» без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. Ні для кого не секрет, що частина заробітку на фірмах і підприємствах виплачується нелегально. Не скрізь, звичайно, але й нерідко роботодавці розглядають заробітну плату як непродуктивні витрати. Тому штучно стримують її ріст, ухиляються від прийняття колективних договорів. Біда ж у тому, що й наймані робітники погоджуються одержувати частину оплати своєї праці «у конвертах»… Під загрозою стає не тільки гідне пенсійне забезпечення на старість, але й інші соціальні виплати. Отримуючи неофіційну заробітну плату, працівник повністю беззахисний перед роботодавцем.
           Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижче від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.
       Легалізація робочих місць передбачає зменшення кількості осіб, які збагачуються за рахунок інших, та збільшення надходжень до бюджету коштів, які приховуються від держави. Тому наразі важливо, щоб роботодавець був зацікавлений легально працевлаштовувати своїх працівників. Проте деякі роботодавці ігнорують зазначені конституційні норми і змушують робітників працювати без оформлення трудових відносин, видають працівникам зарплату готівкою “у конвертах”.

       Шановні  роботодавці! Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.

        Шановні громадяни! Пам’ятайте, що змусити роботодавців чесно платити заробітну плату зможете, насамперед ви самі! 

 

                                                                                  Управління соціального захисту населення