Веб-портал міста Люботин » Головна » Боржники отримали понад 30 тис. досудових повідомлень з вимогою оплатити за доставку газу

 Боржники отримали понад 30 тис. досудових повідомлень з вимогою оплатити за доставку газу
Автор: Svetlana   Додано:25 серпня 2020   Переглядів:640   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Боржники отримали понад 30 тис. досудових повідомлень з вимогою оплатити за доставку газу

 

Протягом трьох останніх місяців рівень розрахунків мешканців Харківської області за доставку природного газу збільшився до 90%. Проте, є споживачі, які протягом поточного року не здійснили жодного платежу за отримані послуги. Всього в області налічується близько 35 тис. таких споживачів.

 

Якщо в період карантину споживачі-боржники за розподіл газу не відключаються від системи газопостачання, то після його завершення, борг стане причиною припинення подачі газу у житло. Крім того, відсутній мораторій на стягнення боргу у судовому порядку під час карантину.

Протягом минулого місяця газовою компанією направлено понад 30 тис. досудових повідомлень з нагадуванням про заборгованість та вимогою оплатити борг. У випадку ігнорування вимоги, заборгованість стягуватиметься з боржника через суд.

 

З 01 січня споживачі природного газу оплачують окремими платежами за газ, придбаний у постачальника і за його доставку – цю послугу надає газорозподільна компанія. До 1 січня вартість газу та вартість його доставки були відображені в одному рахунку.

Тобто, для отримання природного газу не достатньо його купити і оплатити постачальнику. Газ стабільно надходитиме у оселю лише у випадках коли споживач придбає енергоресурс у постачальника та оплатить послуги з його доставки у своє житло.

 

На час карантину запроваджений мораторій на нарахування пені, штрафів та відключення газу через заборгованість. Деякі споживачі таке рішення сприйняли як можливість не сплачувати послуги. Насправді, вимогу своєчасної оплати ніхто не відміняв. Як і не вводив мораторій на стягнення боргу через суд. В разі подання позовної заяви, крім суми боргу споживачу доведеться оплатити судовий збір, мінімальний розмір якого 2,1 тис. грн.

 

Споживачі природного газу, які не планують в подальшому використовувати газ в своїй оселі і не потребують послуг з його доставки, за власним бажанням мають право від’єднатись від газорозподільних мереж. Після розірвання договору на розподіл природного газу і від’єднання домоволодіння споживача від газорозподільної системи механічним шляхом, оплата за доставку газу не нараховується.