Веб-портал міста Люботин » Головна » Підступний та небезпечний бруцельоз

 Підступний та небезпечний бруцельоз
Автор: Svetlana   Додано:27 серпня 2020   Переглядів:430   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Бруцельоз – це важке інфекційно-алергічне захворювання, при якому уражаються опорно-руховий апарат, нервова, серцево-судинна, урогенитальная та інші системи організму. Джерелом інфекції є хворі тварини.Бруцельоз – інфекційне захворювання, яке може передаватися людині від хворої тварини. Хвороба зустрічається дуже рідко, але становить велику небезпеку для здоров’я і життя людини: уражаються статеві органи, серцево-судинна та нервова системи, опорно-руховий апарат.                                     

Бруцельоз часто закінчується інвалідністю. При несвоєчасному або неадекватному лікуванні бруцельоз переходить в хронічну форму в 37-80% випадків.                    Шляхи розповсюдження    Бруцельоз поширюється, головним чином, через контакт з твариною. Джерелом небезпечних для людини бруцел є головним чином кози, вівці, корови, свині, собаки, що виділяють збудника з молоком, сечею, навколоплідними водами. Зараження людини відбувається при безпосередньому контакті з тваринами-носіями або при вживанні в їжу заражених продуктів – сирого молока, сиру, виготовленого з непастеризованого молока, масла,  бринзи, а також недостатньо проваренного і прожареного м’яса.  Від хворої людини до здорової збудники хвороби не передаються.КлінікаБруцельоз характеризується різноманітністю клінічних симптомів, ознаки захворювання неспецифічні. Перебіг може бути різного ступеня тяжкості. Захворювання починається поступово: з’являються нездужання, слабкість, яка посилюється протягом дня, дратівливість, пригніченість до депресії, головний біль, болі в м’язах і суглобах, знижується апетит, температура підвищується до 37,1-37,3 ° С, озноб, людина пітніє, особливо, вночі. Після цього все проходить і людина відчуває себе абсолютно здоровим. Вона вважає, що просто застудилася на дачі.При відсутності лікування через 3-5 місяців хвороба ускладнюється. Стійкі залишкові явища після перенесеного бруцельозу можуть призвести до інвалідності.ДіагностикаДля постановки діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження. Діагноз підтверджують бактеріологічним і серологічними методами.При гострій або підгострій формі захворювання збудник можна виділити з крові, кісткового мозку, ліквору, сечі, мокротиння та інших біосубстратів.Серологічні реакції стають позитивними з 3-5 дня захворювання.


ПрофілактикаВиходячи з того, що однією з причин зараження людини бруцельозом є вживання сирого молока і молочних продуктів то їх необхідно піддавати термічній обробці перед вживанням.

В.о. начальника Люботинського                                                                                           

міськоговідділу Головного управління                                                                 

Держпродспоживслужби    вХарківській області                                                                       

О.Вішинська