Веб-портал міста Люботин » Головна » ДОПОМОГА ПЕНСІОНЕРАМ, ЯКИМ НЕ ВИСТАЧАЄ СТАЖУ

 ДОПОМОГА ПЕНСІОНЕРАМ, ЯКИМ НЕ ВИСТАЧАЄ СТАЖУ
Автор: Svetlana   Додано:4 вересня 2020   Переглядів:2090   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

ДОПОМОГА ПЕНСІОНЕРАМ, ЯКИМ  НЕ ВИСТАЧАЄ СТАЖУ :

  СТРАХОВИЙ СТАЖперіод (строк), протягом якого особа підлягає загально-обов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внескі в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до 01.01.2004 – на підставі записів у трудовій книжці. Фактично після запровадження страхового стажу з 01.01.2004 має значення те, протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за людину внески  в Пенсійний фонд. Трудовий стаж, набутий до січня 2004 року, враховується до страхового стажу. Після зазначеної дати для розрахунку пенсії має значення період і розмір сплаче-них внесків.

 ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!  Перевірити свій страховий стаж можна на “Порталі електронних послуг” Пенсійного фонду України.

      Якщо  виявиться , що на час досягнення  60 років людина не має необхідного стажу, їй доведеться допрацювати необхідний стаж або звернутись за пенсією пізніше. Після досягнення 63 років пенсію призначать за наявності меншого страхового стажу. Скажемо, ті, кому 2020-го виповниться 63 роки, повинні мати не менше як 17 років страхового стажу, 2021-го – не менше як 18 років, 2022-го – від 19 років стажу. А ті, кому 63 роки виповниться 2023-го, повинні будуть мати не менше як 20 років страхового стажу.

Для одержання пенсії в мінімальному розмірі вимоги до тривалості страхового стажу дещо вищі. Зокрема, згідно зі статтею 28 Закону 1058 мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється за наявності страхового стажу не менше як 35 років у чоловіків, 30 років у жінок на рівні прожиткового мінімумудля осіб, які втратили працездатність.

НАГАДУЄМО : що з 1 липня 2020 року мінімальний розмір пенсії становить 1712 грн, а з 1 грудня – 1769 грн. Водночас варто зауважити, що згідно з постановою уряду від 26.03.2008 № 265 мінімальний розмір пенсійної виплати, зокрема за віком, не може бути меншим за прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність.

      Якщо ж для виходу на пенсію в 63 роки людина не матиме необхідного стажу, є варіант одержати пенсію за віком у 65 років за наявності страхового стажу не менше як 15 років. Тим, кому не вдасться «назбирати» офіційний стаж навіть до 65 років, доведеться працювати надалі, щоб набути бодай мінімальний страховий стаж – 15 років. Якщо ні, то звернутися в органи соціального  захисту для призначення соціальної допомоги. Розмір соціальної допомоги дорівнюватиме прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб, якщо інших доходів людина не має.

ТИМЧАСОВА ДЕРЖАВНА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА :

  • призначається з дня, що настає за датою досягнення встановленого    віку, якщо звернення  відбулося не пізніше трьох місяців після досягнення такого віку. В іншому випадку допомога призначається з дня звернення;
  • право на допомогу визначається з урахуванням майнового стану і середньомісячного сукупного доходу за попередні шість місяців (середньомісячний сукупний дохід визначається з урахуванням доходів усіх членів сім’ї);
  • розмір допомоги перераховується кожні шість місяців з урахуванням змін у майновому стані сім’ї. Одиноким особам, які не мають інших джерел існування, крім доходів від особистого селянського господарства, розмір

     допомоги не перераховується;

  • виплачується до досягнення особою віку, з якого вона набуває право на пенсію.

     Таким  чином, розмір тимчасової допомоги залежить від доходу сім’ї та визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не може перевищувати 100% прижиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.                

 

Харківський приміський відділ                                                                                                       

обслуговування громадян (сервісний центр)