Веб-портал міста Люботин » Головна » Місцеві вибори -2020

 Місцеві вибори -2020
Автор: Chekardina   Додано:28 вересня 2020   Переглядів:725   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Шановні люботинці!

Офіційні списки кандидатів з'являться трішки пізніше. Сьогодні познайомлю вас з особливостями, з якими ви зіткнетесь у день виборів.

Більшість українців на цих виборах отримають по чотири бюлетені. По одному для голосування за депутата обласної ради, депутата районної ради, депутата міської (чи селищної/сільської) ради громади і ще один за голосування за голову громади.

У громадах із 10 тисячами виборців і більше застосовується пропорційна система з відкритими списками. Це означає, що потрібно буде голосувати за партію та за кандидата з її списку. Це найсуттєвіша зміна законодавства, яка передбачає абсолютно новий вигляд бюлетенів та зовсім новий підхід до здійснення вибору.  

Бюлетені для голосування за депутатів міської (сільської/селищної) ради всіх інших громад, а також для голосування за депутатів районної та обласної рад будуть іншими. Там буде список партій та їхніх кандидатів на вашому окрузі.

 

Місцеві вибори -2020

 

У такому бюлетені потрібно буде зробити дві позначки – по-перше, поставити галочку біля партії, за яку хочете голосувати, по-друге, вписати номер кандидата від ЦІЄЇ партії, за якого хочете проголосувати. Кандидати будуть зазначені поруч із назвою партії, кожна партія може висунути на окрузі декілька кандидатів.

Важливо, що на кожному окрузі буде свій список кандидатів, спільним буде лише так званий закріплений кандидат, який буде вписаний поруч із назвою партії і гарантовано стане депутатом, якщо партія подолає прохідний бар'єр у 5%.

Ви можете голосувати лише за партію і не обирати кандидата, але ви не можете вибрати кандидата і не поставити відмітки біля партії.

 

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців

Наталія КРЮЧЕНКО