Веб-портал міста Люботин » Головна » День визволення України

 День визволення України
Автор: Lubotin   Додано:28 жовтня 2020   Переглядів:389   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

День визволення України


28 жовтня, відповідно до Указу Президента України від 20 жовтня 2009 року, наша країна відзначає День визволення України від фашистських загарбників. У цей день українці вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, мільйонів людей, які постраждали від дій фашистських окупантів, а головне – героїв-ветеранів  Другої Світової війни, які дожили до наших днів та є для нас прикладом мужності, відваги, жертовності та любові до Батьківщини.

 

 

День визволення України



 

У ході Другої Світової війни 1941-1945 років саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму.

Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави. У ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

 

Традиційно, вшановуючи пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій нацистських окупантів, у Люботинській центральній бібліотеці відкрито  виставку: « Україна піднялась з  руїн» та у центральній дитячій бібліотеці маяки пам’яті: «Все пам’ятає батьківська земля і грім гармат, і визволення день».

 

 

День визволення України