Веб-портал міста Люботин » Головна » Нові тарифи на послуги водопостачання, водовідведення та очищення стоків

 Нові тарифи на послуги водопостачання, водовідведення та очищення стоків
Автор: Lubotin   Додано:26 січня 2011   Переглядів:1319   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

У зв’язку з невідповідністю між вартістю послуг, що надавалися споживачам Люботинським водо-каналізаціним управлінням, та фактичними витратами підприємства на виробництво цих послуг 02 листопада 2010 р. начальник ЛВККУ М. І. Захаренко звернувся до Люботинського міського голови з проханням розглянути та затвердити на засіданні виконачого комітету Люботинської міської ради нові тарифи на послуги водопостачання, водовідведення та очищення стоків.

 

Розрахунки нових тарифів, згідно з чинним законодавством України, були перевірені Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області. Відповідно, було надано висновки (№ 2426, № 2427, № 2428 від 01.11.2010 р.), що розрахунки планових витрат Люботинського ВККУ на послуги з центрального водопостачання, водовідведення та очищення стоків для споживачів м. Люботина є економічно обґрунтованими і становлять:

грн.

 

Центральне водопостачання, 1м3

Центральне водовідведення, 1м3

Очищення стоків

Населення

6,96

12,17

7,26

Бюджетні організації

8,00

13,99

7,26

Інші організації

10,44

16,67

7,26

 

Ці тарифи, відповідно до вимог Антимонопольного комітету України, встановлені для споживачів незалежно від того, користуються вони лічильниками, чи не користуються. Але, у разі використання лічильника обсяги спожитої та відведеної води зменшуються, як мінімум, у 5 разів. Ось тут є привід поміркувати кожному.

Слід зазначити, що до складу тарифів повинні входити всі види витрат  підприємства, запланований прибуток, рівень рентабельності та податок на додану вартість (ПДВ), але, в даному випадку, рівень рентабельності (15% та 50%) та прибуток (1,52 грн. та 3,75 грн.) застосовується тільки до бюджетних установ та інших організацій відповідно. Рівень рентабельності та прибуток не включені до розрахунків вартості послуг для населення.

 

З 03 листопада по 14 грудня нові тарифи, запропоновані ЛВККУ, були розміщені на сайті виконачого комітету Люботинської міської ради для обговорення – жодної пропозиції щодо вартості послуг не надійшло. 14 грудня 2010 р. рішенням виконачого комітету Люботинської міської ради № 495 було затверджено нові тарифи на послуги водопостачання, водовідведення та очищення стоків, розраховані ЛВККУ та погоджені з Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області.

Вважаю за необхідне зазначити, що застосування економічно обґрунтованих тарифів – це остання надія збереження підприємства, виходу його з кризи, і, вже через декілька місяців, можливість покращення якості своїх послуг та виведення їх на новий, значно вищий рівень. Міська влада планує зробити все від неї залежне, щоб питна вода необхідної якості подавалася споживачам цілодобово, без перебоїв, у будь-який період року. Така ж увага буде приділятися і прийманню стоків та проведенню їх більш якісної очистки. Всіх споживачів зазначених послуг прошу віднестися до нових тарифів з порозумінням, враховуючи те, що Люботинське ВККУ – комунальне підприємство, яке належить громаді міста і утримується тільки за кошти громадян – отримувачів послуг.

 

Для інформації: Люботинське ВККУ взагалі не надає послуг у віддалених районах нашого міста (Старий Люботин, Ревчик, Караван, Солодівка, район ПМС-213, інші), у яких проживає більша половина люботинців. На даний час з 24,6 тис. мешканців міста централізованим водопостачанням користуються понад 11 тис., а водовідведенням – трохи більше 2 тис. громадян. Для тих, хто не користується послугами централізованого водовідведення, вартість вивезення 1 м3 стоків складає 30 грн.   

 

Міський голова  В. О. Теличко