Веб-портал міста Люботин » Головна » Близько 30 об’єктів соціальної сфери Харківської області можуть зникнути з переліку споживачів природного газу

 Близько 30 об’єктів соціальної сфери Харківської області можуть зникнути з переліку споживачів природного газу
Автор: Lubotin   Додано:31 грудня 2020   Переглядів:263   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Близько 30 об’єктів соціальної сфери Харківської області можуть зникнути з переліку споживачів природного газу 

 

З 1 січня 2021 року втрачають чинність договори з низкою виконавчих органів місцевих рад на постачання та доставку природного газу об’єктам соціальної сфери, бюджетним організаціям. Станом на 29 грудня 2020 року на інформаційній платформі добового балансування Оператора ГТС відсутня інформація про 30 об’єктів соціальної сфери, як споживачів газу. Відповідно до умов діючого законодавства, такі об’єкти не можуть з 1 січня 2021 року на законних підставах використовувати природний газ.

В Харківській області природний газ використовує майже 900 об’єктів соціальної сфери та бюджетних організацій. Після проведення адміністративно-територіальної реформи , 30 організацій соціальної сфери новоутворених громад не отримали персонального EIC-коду енергетичної ідентифікації суб'єкта природного газу. Тобто, починаючи з 1 січня 2021 року таких споживачів на ринку природного газу не існуватиме взагалі.

 

Для уникнення відключень природного газу соціально-важливих об’єктів, АТ «Харківгаз» співпрацює з Харківською обласною державною організацією, в режимі нон-стоп консультує та надає інформаційну підтримку керівництву міських, сільських,а селищних рад. Але, без отримання громадами EIC-коду,  укладених договорів на розподіл, постачання газу, АТ «Харківгаз» не матиме жодних законних підстав передавати природний газ споживачам, яких на газовому ринку не існує.

Найпроблемнішими в області є об’єкти соціальної сфери Солоницівської, Красноградської, Вовчанської ОТГ, об’єкти соціальної сфери Дергачівського відділу освіти, Лозівський центр первинної медичної допомоги.

 

Ситуація виникла у зв’язку з тим, що 17 листопада  внесені зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» ними затверджено порядок закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв’язку зі змінами в адміністратино-територіальному устрої України. Перехідного періоду для отримання необхідних повноважень і укладання договорів новоствореними громадами законодавством не передбачено.

АТ «Харківгаз»  закликає всі органі державної і виконавчої влади максимально сприяти укладанню договорів на розподіл природного газу новими виконавчими органами місцевих рад та включення бюджетних установ до реєстру споживачів будь-якого постачальника. Споживачам, які крім відсутності постачальника не отримали код ідентифікації споживача природного газу, необхідно терміново звернутись для укладання договору розподілу та отримання EIC-коду до АТ «Харківгаз