Обережно пташиний грип !
Пташиний грип (ВПГП, класична чума птиці) - це інфекційне, висококонтагіозне захворювання птиці, яке викликається одним із штамів вірусу грипу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які вражають птахів та інші біологічні види, зокрема свиней і людей.
Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Домашня птиця заражається вірусом пташиного грипу через безпосередній контакт з інфікованими водоплавними птахами чи іншими хворими птахами, або через контакт із поверхнею (землею, глиною), або з матеріалами (водою, кормом), що були заражені вірусом високо- чи низькопатогенного грипу птиці.
Інфекція серед свійської птиці протікає безсимптомно або викликає зменшення, припинення яйцекладки, втрату чутливості, сльозотечу, набряки в ділянці голови і шиї, зниження апетиту, ціаноз гребеня, сережок, кашель, чхання, пронос, або ж у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження всіх органів без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).
Рекомендації щодо профілактики грипу птиці:
- Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
- Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
- Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
- Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
- Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
- Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
- Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
- При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
- На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
10. Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу.
11. Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
– яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин.
В.о. начальника Люботинського
міського відділу Головного управління
Держпродспоживслужби в Харківській області
Вішинська О. В.