Веб-портал міста Люботин » Головна » Обережно пташиний грип !

 Обережно пташиний грип !
Автор: Lubotin   Додано:26 січня 2021   Переглядів:290   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Обережно пташиний грип !


Пташиний грип (ВПГП, класична чума птиці) - це інфекційне, висококонтагіозне захворювання птиці, яке викликається одним із штамів  вірусу грипу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які вражають птахів та інші біологічні види, зокрема свиней і людей.  

 Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Домашня птиця заражається вірусом пташиного грипу через безпосередній контакт з інфікованими водоплавними птахами чи іншими хворими птахами, або через контакт із поверхнею (землею, глиною), або з матеріалами (водою, кормом), що були заражені вірусом високо- чи низькопатогенного грипу птиці.
       Інфекція серед свійської птиці протікає безсимптомно або викликає зменшення, припинення яйцекладки, втрату чутливості, сльозотечу,  набряки в ділянці голови і шиї, зниження апетиту, ціаноз гребеня, сережок, кашель, чхання, пронос, або ж у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження всіх органів без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).


     Рекомендації  щодо профілактики грипу птиці:

  1. Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
  2. Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
  3. Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
  4. Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
  5. Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
  6. Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
  7. Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
  8. При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
  9. На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.

10. Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу.

11. Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:

       – після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;

       – яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин.

 

 

В.о. начальника Люботинського

міського  відділу Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області                                                                   

Вішинська О. В.