Веб-портал міста Люботин » Головна » Якість та безпечність питної води

 Якість та безпечність питної води
Автор: Lubotin   Додано:4 лютого 2021   Переглядів:265   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Якість та безпечність питної води


Вода- найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Зазвичай, коли ми п’ємо  воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.

          Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо.  

   Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

  •  бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та  личинок гельмінтів, тощо.

  • мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;

  • мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

     Особливу увагу треба звернути на колодязну воду громадських та приватних криниць, тому  що  не завжди  джерельна, колодязна вода  на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити  питну воду можуть  і весняні паводки,  дощі, розставання снігу, грунтові та стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком  до трьох років, при  приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами  та  виникати захворювання «метгемоглобінемія».

             Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів, які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварини та фекально-побутові стічні води.  Інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними мікроорганізмами  відбувається при просочуванні у колодязь води при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо. Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин, коли в колодязі попадають трупи гризунів, деякі з яких, можливо, були хворі на різні інфекції. Вода в колодязях може забруднюватися через відра, якими користуються для забору води. Виживання патогенних збудників у воді різне і залежить від багатьох факторів: температури води, її хімічного та мікробного складу, інсоляції і аерації, властивостей збудників  та ін.

       Вода питна – це продукт, який повинен відповідати гігієнічним вимогам. Вода має бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні показники та нешкідливий хімічний склад. 

           Щоб по­пе­ре­ди­ти за­ра­жен­ня через воду, не­об­хідно дот­ри­му­ва­ти­ся еле­мен­тарних пра­вил:

- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;

- не пити воду з випадкових джерел;

- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;

- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);

 

 

В.о. начальника  Люботинського міського 

відділу Головного управління Держпродспоживслужби                                                                                                                   

 в Харківській області                                                               

Оксана Вішинська