Веб-портал міста Люботин » Головна » ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ МАЄ БУТИ БЕЗПЕЧНИМ ТА ЗДОРОВИМ, ОСОБЛИВО ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

 ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ МАЄ БУТИ БЕЗПЕЧНИМ ТА ЗДОРОВИМ, ОСОБЛИВО ПІД ЧАС КАРАНТИНУ
Автор: Lubotin   Додано:5 лютого 2021   Переглядів:251   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ МАЄ БУТИ БЕЗПЕЧНИМ ТА ЗДОРОВИМ, ОСОБЛИВО ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

 

В умовах пандемії коронавірусу в школах має забезпечуватись здорове та безпечне харчування із урахуванням усіх протиепідемічних заходів.

«Організація якісного, здорового та безпечного шкільного харчування залежить від ефективної взаємодії центральних органів виконавчої влади, учасників освітнього процесу, постачальників продуктів харчування та послуг з організації харчування, засновників закладів освіти, органів управління у сфері освіти та у сфері охорони здоров’я, територіальних органів Держпродспоживслужби».

 «Після скасування карантину школи повернуться до звичної моделі харчування дітей. Адже Нова українська школа – це безпечне освітнє середовище, в якому одним із пріоритетів є здорове шкільне харчування». Зокрема, під час карантину не дозволяється харчування за типом «шведського столу» і самообслуговування, а також робота питних фонтанчиків. 

Харчування має здійснюватися за таких умов:

  • учні мають харчуватись за графіком; 
  • відстань між столами повинна складати не менш ніж 1,5 м; 
  • за одним столом має знаходитись не більш як 4 особи.

Шкільне харчування обов’язково має бути якісним, здоровим та безпечним, особливо в умовах карантину, а також під час тимчасово встановлених правил та обмежень.Обов'язковим етапом в організації харчування є оцінка якості харчових продуктів за смаком, запахом, кольором, консистенцією, умовами зберігання тощо (бракераж готової продукції). Тільки після цього страви можуть подаватися дітям.

Водночас підприємства (організації), що забезпечують харчування дітей у закладах освіти, також є відповідальними за якість та безпечність продуктів або готових страв, що визначено у спільному наказі МОЗ та МОН від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

 

 

В.о. начальника Люботинського

міського відділу Головного

управління Держпродспоживслужби

в Харківській  області                                                      

Оксана ВІШИНСЬКА