Веб-портал міста Люботин » Головна » У програму «Доступні ліки» додано нові препарати

 У програму «Доступні ліки» додано нові препарати
Автор: Lubotin   Додано:17 лютого 2021   Переглядів:252   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Відтепер пацієнти можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою медикаменти для первинної і вторинної профілактики та лікування серцево-судинних захворювань.

У реєстр додали три нові міжнародні непатентовані назви (24 нові торговельні назви). Це ацетилсаліцилова кислота, ніфедипін та варфарин. Препарати призначені для профілактики гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда. Зокрема, й пацієнтам, які уже перенесли ці захворювання.

 

У програму «Доступні ліки» додано нові препарати


 

Загалом кількість лікарських засобів у новому реєстрі зросла на 33 позиції. На сьогодні їх - 297.  Повністю безоплатними є 93 лікарські засоби. Це - на 8 більше, ніж у попередньому реєстрі. Інші ліки пацієнт отримує з незначною доплатою.

 

Договори з Національною службою здоров’я України на відпуск препаратів за програмою реімбурсації мають 1109  аптечних закладів. Це 8800 місць відпуску у всіх регіонах країни. Переглянути новий реєстр ліків, які підлягають реімбурсації, можна на сайті НСЗУ у розділі «Доступні ліки».

«У межах програми реімбурсації держава відшкодовує пацієнтам вартість лікарських препаратів для лікування бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу, а також лікування, первинної і вторинної профілактики серцево-судинних захворювань. Програма працює на амбулаторному рівні, сприяючи доступності лікування хронічних захворювань. Адже пацієнтам, які через свій стан здоров'я потребують постійного приймання певних ліків, держава компенсує витрати на лікарські засоби», - нагадують у Національній службі здоров’я.

Рецепт на ліки - електронний, і виписує його лікар первинної ланки, з яким пацієнт уклав декларацію. Щоб отримати ліки за цією програмою, потрібно звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить медикаменти і випише електронний рецепт, в якому буде зазначена міжнародна непатентована назва препарату – діюча речовина. На телефон пацієнта надійде смс з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері. Потім треба прийти до аптеки, яка бере участь у програмі, назвати номер рецепту та обрати потрібні ліки.

 

Електронний рецепт лікар може виписати телефоном, якщо встановлено діагноз і вже призначено схему лікування. Пацієнт може отримати ліки за Державною програмою реімбурсації у будь-якій аптеці, що має договір з НСЗУ. Незалежно від місця проживання чи місця, де лікар виписав електронний рецепт.

 

Актуальний перелік аптек, який щодня оновлюється, є на сайті НСЗУ у розділі «Доступні ліки» на дашборді «Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Також дізнатися, де знаходиться найближча аптека, можна за безкоштовним номером 16-77.

 

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/