Веб-портал міста Люботин » Головна » Державна реєстрація шлюбу в Україні

 Державна реєстрація шлюбу в Україні
Автор: Lubotin   Додано:5 березня 2011   Переглядів:2696   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Шановні наречені! Шлюб – це одна з найяскравіших подій в житті людини! І сьогодні, коли Ви вирішили назавжди з'єднати свої сердця та долі, а попереду ціле життя, хочу побажати, щоб Ваші стосунки були проникнуті теплом та ніжністю, довірою та взаємопорозумінням, а кохання було вірним супутником Вашої сім'ї!

 

Відповідно до Сімейного кодексу України «шлюб – це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану».

Виходячи з цього правового поняття, випливає, що обов'язковою ознакою шлюбу є його реєстрація у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Тобто, коли жінка та чоловік проживають однією сім'єю без державної реєстрації шлюбу, в них не виникає прав і обов'язків подружжя, хоча сімейний союз існує. Не змінює цього положення навіть і той факт, що вони укладають певний шлюбний обряд за звичаями тієї чи іншої народності, або шлюбний релігійний обряд (вінчання). Хоча у випадках, передбачених законом, шлюбу, що укладений за релігійним обрядом, надається юридичне значення. Це стосується шлюбів, що укладені за релігійними обрядами до створення або відновлення державних органів реєстрації актів цивільного стану.

 

Для того, щоб зареєструвати шлюб необхідна наявність низки умов, а саме:
- досягнення шлюбного віку (шлюбний вік для жінки встановлюється у сімнадцять, а для чоловіка - вісімнадцять років).

Встановлення шлюбного віку пов'язується з завершенням фізичного росту організму, а також і тим, що особа має досягти відповідного стану психічного, розумового, морального та соціального розвитку.

Однак Сімейний кодекс передбачає можливість надання права на шлюб особі , яка ще недосягла шлюбного віку. Так, за заявою особи , яка досягла чотирнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано таке право , якщо буде встановлено , що це відповідає її інтересам.

- добровільність шлюбу – це означає, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка, примушення їх до укладення шлюбу не допускається.

 

Закон також забороняє реєстрацію шлюбу у випадках:
- перебування хоча б однієї з сторін в іншому зареєстрованому шлюбі;
- знаходження жінки та чоловіка між собою у родинних зв'язках прямої та в деяких випадках побічної лінії споріднення;
- між усиновлювачем і усиновленим, а також між дітьми, що були усиновлені усиновлювачем;
- між особами, із яких хоча б одна визнана недієздатною .

 

Порядок вступу до шлюбу. Державна реєстрація шлюбу та її правове значення.
Юридичне оформлення шлюбу відбувається шляхом його державної реєстрації, бо тільки шлюб, зареєстрований у встановленому порядку, породжує правові наслідки.

Державна реєстрація - обов'язковий елемент шлюбу, який встановлений для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства. З моменту реєстрації шлюбу виникають права та обов'язки чоловіка і жінки як подружжя.

Сімейний кодекс України на відміну від Кодексу законів про шлюб та сім'ю УРСР надає можливість за вибором жінки та чоловіка подати заяву про реєстрацію шлюбу в будь-який з державних органів реєстрації актів цивільного стану

Заява за встановленою формою, за правилом, подається особисто жінкою та чоловіком. Між тим, передбачена і можливість, за наявності поважних причин для цього, подачі нотаріально посвідченої заяви через представників.

При подані заяви про реєстрацію шлюбу жінка та чоловік пред'являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ. Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб тільки при пред'явленні документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя).

Якщо одна із сторін є громадянином іноземної держави, то окрім паспортів до відділу державної реєстрації актів цивільного стану необхідно подати довідку про сімейний стан, візу яка дозволяє іноземцю перебувати на території де буде реєструватись шлюб. Усі документи складені за межами України, повинні мати апостиль та бути перекладені українською мовою та нотаріально засвідченні.

 

Закон покладає на орган державної реєстрації актів цивільного стану певні обов'язки при отриманні заяви про шлюб, а саме – визначення дня і часу реєстрації шлюбу та ознайомлення наречених з правами й обов'язками їх як майбутнього подружжя і батьків та попередження про відповідальність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу. Введення цієї норми спрямоване на забезпечення у майбутньому стабільних подружніх відносин.

Згідно з законом, реєстрація шлюбу відбувається після спливу одного місяця від дня подачі особами заяви про реєстрацію шлюбу. Місячний строк встановлюється з тим, щоб перевірити серйозність намірів цих осіб, а також слугує цілям попередження реєстрації легковажних шлюбів. Державна реєстрація шлюбу призначається з урахуванням побажань нареченого і нареченої на певний день тижня з вказівкою на конкретний час реєстрації.

За наявності поважних причин керівник державного органу реєстрації актів цивільного стану дозволяє державну реєстрацію шлюбу до спливу місячного стоку. Сімейний кодекс вперше передбачає можливість реєстрації шлюбу безпосередньо в день подання заявами. Така реєстрація можлива лише за наявності особливих обставин, а саме у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також у випадку безпосередньої загрози для життя нареченої або нареченого внаслідок тяжкої хвороби, що підтверджується відповідними документами. Між тим, наречені можуть погодитися на реєстрацію і в будь-який інший день протягом одного місяця.

Що стосується місця реєстрації шлюбу, то слід зазначити, шлюб реєструється у приміщенні того державного органу реєстрації актів цивільного стану, куди й було подано заяву про реєстрацію шлюбу. За бажанням наречених реєстрація шлюбу відбувається урочисто, про що наречені зазначають у заяві про реєстрацію шлюбу.

 

Подача заяви покладає певні обов'язки і на самих наречених. Вони повинні повідомити один одного про стан свого здоров'я. Сімейний кодекс уперше ввів можливість для осіб, що одружуються провести медичне обстеження ще до укладення шлюбу з метою попередження ймовірних спадкових захворювань, небезпечних для народжування у шлюбі дітей, а також серйозних захворювань самих чоловіка та жінки. Порядок здійснення добровільного медичного обстеження наречених встановлений Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 року. Про видачу направлення або про відмову наречених від його отримання працівниками державного органу реєстрації актів цивільного стану робиться запис в заяві про реєстрацію шлюбу та актовому записі про шлюб, який скріплюється підписами наречених. Результати медичного обстеження є таємницею і повідомляються лише нареченим.

При реєстрації шлюбу наречені мають право обрати прізвище одного з них, як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами. Наречена, наречений мають право приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої. Складення більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений. Якщо на момент реєстрації шлюбу прізвище нареченої (нареченого) вже є подвійним, вона (він) має право замінити одну із частин свого прізвища на прізвище другого.

 

Незважаючи на наявність у Сімейному кодексі можливості подачі заяви про реєстрацію шлюбу через представника, інститут представництва є недопустимим при безпосередній реєстрації шлюбу, тобто присутність нареченого і нареченої в момент реєстрації шлюбу є обов'язковою. Присутність обох наречених при реєстрації шлюбу дає зайвий раз переконатися у добровільності їх вступу до шлюбу. Державна реєстрація шлюбу посвідчується Свідоцтвом про шлюб, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України. В паспортах осіб, які зареєстрували шлюб робиться запис про реєстрацію шлюбу із вказанням прізвищ, імен, по-батькові, року народження другого з подружжя та місця й часу реєстрації шлюбу.

Від щирого серця бажаємо молодим сім'ям злагоди та добробуту, щирих та теплих почуттів на довгі роки! Щасливого Вам сімейного життя!

 

Керівник відділу державної

реєстрації актів цивільного стану

Люботинського міського

управління юстиції

Харківської області Н.І. Пушкарська