Веб-портал міста Люботин » Головна » Сказу можна запобігти

 Сказу можна запобігти
Автор: Lubotin   Додано:5 березня 2011   Переглядів:1392   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

З приходом весни збільшується контакт населення з тваринами, як з домашніми так із безпритульними та дикими, в зв'язку з цим збільшується кількість покусів, подряпин та ослинень нанесених ними. Так як епізоотичний стан в місті та на Україні залишається вкрай напруженим, випадки сказу реєструються, як серед домашніх кішок та собак, великої рогатої худоби та мілкої, серед диких тварин та інших, це створює загрозу захворювання сказом людей.

Щороку за антирабічною допомогою звертається від 50-70 чоловік. У 2010 році звернулося 59 чоловік, з них покусаних котом – 10, собаками – 44, лисицею – 2, коровою – 3. Місто Люботин віднесено до неблагополучних населених пунктів по області: в 2010 році зареєстровано 8 випадків сказу серед тварин (5 – серед котів, 2 – лисиць, 1 - собака).

 

Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке передається від хворих тварин людям шляхом покусів чи заслинення. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, коти, собаки, вовки, які хворіють, як в буйній так і паралітичній формі, а також в розповсюдженні вірусу сказу приймають участь кровососні, комахоїдні миші та гризуни. Віруси летючих мишей також можуть визвати в людини смертельне захворювання. Збудник хвороби – вірус знаходиться в мозковій тканині та слині хворих тварин, зараження відбувається при покусах, заслиненнях та при прямому контакті з хворою твариною, також можливе зараження через речі змочені слиною хворої тварини, якщо слина попадає на шкіру де є подряпини, чи на слизові оболонки. Були випадки коли людина захворіла внаслідок того, що держала ланцюг в руках на якому залишилась слина хворої на сказ собаки. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби. Найбільш небезпечні багаточислені покуси нанесені тваринами, а також в обличчя, шию, пальці рук, статеві органи де є багато нервових закінчень. Після зараження настає інкубаційний період від 1 до 3 місяців, можливі відхилення в бік зменшення чи збільшення, в середньому він продовжується до 30 днів. Захворювання у людини починається з ознак: підвищеної збудженості, порушення сну та турбує біль на місці покусу, людині стає важко дихати, ковтати, порушується психічний стан, нею оволодіває страх смерті.

 

Покуси в голову визивають захворювання на сказ у людини в 88% випадків, в руку – 67%, в нижні кінцівки – 21%. Ознаки сказу у собак: змінюється їх поведінка, на початку захворювання відмічається дратівливість, бурчання, собаки можуть забиватися в темні кути, не відповідають коли їх кличуть, безпричинно гавкають і нібито ловлять мух у повітрі, також можуть ковтати неїстівні предмети, дуже часто собака нібито подавилася кісткою. Хворі лисиці забігають на тваринницькі ферми, на подвір'я громадян, території шкіл та інших установ, не втікають коли їх починають ловити люди. Хворі кішки поводяться дуже агресивно, наносять глибокі рани. У кішок та диких тварин захворювання протікає з перевагою збудження. Кішки не дивлячись на те, що вони тісно зв'язані з собаками в міських та сільських екосистемах, і що вони часто інфікуються скаженими собаками, не відіграють важливої ролі в підтриманні ланцюга передачі інфекції. За звичай, сказ серед кішок зникає після того, як вдається поставити під контроль це захворювання в популяції серед собак. Однак, кішки можуть грати суттєву роль в якості переносника сказу від його резервуару (собак чи других видів тварин) до людини. В зв'язку з цим, по можливості, кішок слід профілактично вакцинувати та застосовувати до них інші заходи контролю. В останні часи серед населення, утримується велика кількість собак заборонених порід (бійцівських), що наносять потерпілим глибокі та обширні рани, що призводять до інвалідності, а в деяких випадках загризають на смерть. Захворювання сказом як у людини так і тварини завжди закінчується смертю.

 

Що треба робити, щоб не заразитися СКАЗОМ? Якщо людину покусала тварина, чи слина хворої тварини потрапила на шкіру чи слизові оболонки, слід негайно промити рану проточною водою з простим милом та терміново звернутися до лікаря, бажано в день покусу чи ослинення, якщо це діти - то в травмопункт якщо дорослі - то в травмопункт лікарні швидкої медичної допомоги та одержати кваліфіковану допомогу спеціалістів. Травмопункти міста працюють цілодобово, без вихідних. Коли тварина, що покусала людину має господарів то найкраще її ізолювати та тримати на прив'язі для того щоб ветеринарні спеціалісти могли спостерігати за станом її здоров'я, на протязі 10 діб з моменту покусу. Якщо тварина залишається здоровою та живою, лікування людям не призначається, або в подальшому відміняється. Не можна в гніві убивати тварину чи виганяти, або завозити в іншу місцевість, після того, як вона нанесла покуси. Мисливці на полюванні повинні діяти дуже обережно, шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях. Єдиним захистом від хвороби – є щеплення, що призначають лікарі. Щеплення повинні проводитися якомога раніше та коли лікар призначить щеплення проводити їх регулярно, не допускати самовільної відмови та їх перерви. На період щеплень необхідно додержуватися режиму та вимог, що пропонують медики. Для захисту від сказу необхідно правильно утримувати домашніх тварин. Сторожових собак – в установах, підприємствах та організаціях тримати на ланцюгах, в спеціально відведеному для цього місцю. Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих садків, в парках та скверах, приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати на людей.

 

Пам'ятайте, якщо дотримуватись наданих порад, то можна запобігти покусів тваринами, а тим самим попередити захворювання, що передаються ними.

 

Люботинська міська СЕС