Веб-портал міста Люботин » Головна » Дещо з історії свята 8 Березня

 Дещо з історії свята 8 Березня
Автор: Lubotin   Додано:5 березня 2011   Переглядів:1318   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Наближається одно з найулюбленіших свят українських жінок й чоловіків – 8 Березня. Саме в цей день прийнято висловлювати повагу та любов до жінки, згадувати про її важливу роль у житті, вихваляти її красу та ніжність.

У 2011 р. святу 8 Березня виповнюється 100 років. Багато це чи мало?

Мабуть, якщо дивитися на всю історію людства, то майже мить. Але якщо вимірювати цей час подіями та людськими життями – це нескінченна, наповнена різними подіями історія. Революція, війни, НЕП, роки будівництва соціалізму, перебудова, Незалежність України. І завжди головними учасницями подій були жінки, щоправда, про їхню участь не прийнято згадувати, адже «жіночі» сторінки історії майже білі у підручниках історії, а в архівах та музеях вони представлені дуже обмежено.

За ці 100 років жінкам довелося відвойовувати собі право брати участь у виборах, отримувати освіту, працювати, і, навіть, право робити аборти.

Всі ці роки жінки пробивають «скляну стелю», намагаючись досягти гідного становища у суспільстві, а ось у суспільній свідомості уявлення про їхні ролі, очікування від них залишаються саме такими, якими були 100 років.

 

19 березня 1911 р. понад 1 мільйон жінок у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Данії вийшли на мітинги та демонстрації, протестуючи проти дискримінації та вимагаючи рівних із чоловіками прав на працю, на участь у виборах, на освіту і здобуття фаху. У 1912 р. до них приєднались також жінки Нідерландів, Франції, Швеції, у 1913 р. -  Росії.

1914 р. – Міжнародний жіночий день був проведений в Самарі, Саратові, Іваново-Вознесенську та Києві. У Петербурзі у 1914 р. в ознаменування річниці Міжнародного жіночого дня вийшов перший номер журналу «Робітниця» - щотижневий журнал для робітниць та дружин робочих.

8 березня  (23 лютого – за старим стилем) 1917 р.  жінки-робітниці вийшли на вулиці Cанкт-Петербургу з лозунгами «Хліба і миру», щоб заявити свій рішучий протест проти нестерпних умов життя, війни та голоду. Вони вимагали хліба і повернення чоловіків з фронту, виступали проти царизму. Демонстрацію підтримали 200 тисяч робочих загальним страйковим виступом по всьому місту. Цей масовий жіночий страйк вважається вирішальною подією Лютневої революції в Росії. Через 4 дні імператор Микола II зрікся престолу, тимчасовий уряд гарантував жінкам виборче право. З перших років в радянській Росії створюється суспільство, в якому жінки мають право голосу, а Конституцією 1918 р. проголошено політику рівноправ’я  в якості державної, що  органи Радянської влади почали проводити  в життя.

1921 р. 2-а Комуністична жіноча конференція приймає рішення святкувати Міжнародний жіночий день 8 березня на згадку про участь жінок у демонстрації в Петербурзі 8 березня (23 лютого за старим стилем) 1917 р., як одній з подій, що передували Лютневої революції. У ті часи керівництво молодої радянської держави ставить «питання про залучення найбільш відсталих прошарків населення міста та села – жінок».

1930-1960 рр. - День солідарности жінок час від часу відзначають у Західній Європі та Північній Америці.

1965 р. У переддень 20-річчя Перемоги у Великій вітчизняній війні відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 р., з 1966 р. Міжнародний жіночий день  стає в СРСР святом й вихідним днем.

1975 - Генеральна Асамблея ООН проголосила 1975 р. Роком Жінок, привертаючи в такий спосіб увагу урядів до питання дискимінації жіночих прав у багатьох країнах світу

1977 - Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію № 32/142, згідно якої кожній з країн-учасниць пропонувалось відзначати Міжнародний День Прав Жінок.

1979 - Генеральна Асамблея ООН схвалила Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку ратифікували 150 країн, у тому числі й Україна.

 

         В сучасному українському суспільстві  до 8 Березня відносяться по різному. Деякі – агресивно, деякі його ігнорують, деякі святкують день «весни, жіночності та краси», і вже не одно покоління відзначає його як День боротьби жінок за свої права. Особливого значення 8 Березня набуває сьогодні, коли в Україні впроваджується державна політика рівних можливостей та прав жінок і чоловіків, адже саме в цей день можна продовжувати репродукувати стереотипи щодо соціальних ролей жінок і чоловіків, а можна розпочати розмову про ті проблеми, з якими стикаються українські жінки.

          Низьким є представництво жінок на вищих рівнях прийняття рішень. Представництво жінок у Верховній Раді України - 7,8%. На сьогоднiшнiй день в Українi немає жодної жінки, яка займала б посаду мiнiстра або губернатора.  Частка жінок в загальній кiлькостi пiдприємцiв складає 30%. У великому бiзнесi жінки — рiдкiсть. Становлення жіночого бізнесу, орієнтованого на роздрібну торгівлю, медицину, культуру та науку, відбувається за рахунок iнiцiативи жінок, а не як результат дії спеціальних державних програм.  Майже в усіх галузях народного господарства жінки займають низькооплачувані посади. Їхня зарплатня становить 70-80% від заробітної платні чоловіків. Традицiйнi стереотипи масової свiдомостi суттєво обмежують можливості кар'єрного росту для жінок та негативно впливають на їхні сiмейнi відносини, як тільки вони добиваються перших успiхiв. При працевлаштуванні у жінок менше шансів, ніж у чоловiкiв, отримати вакантну, високооплачувану посаду. Жінки, виконуючи однаковий, а iнодi i більший обсяг роботи у порiвняннi із чоловіками, отримують меншу заробітну платню. А ще можна згадати, що впродовж усієї історії нашої країни жінки відігравали і продовжують відігравати дуже важливу роль. Саме таку задачу поставило перед собою Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації, розпочавши створення фото проекту «100 років – 100 історій».

Виставку під такою назвою відкрито у Музеї історії Харківського університету ім. В. Н. Каразіна. Більш ніж 200 фотографій з Державного архіву Харківської області, Музею історії ХНУ ім. В. Н. Каразіна, Літературного музею, Музею Клавдії Шульженко, Харківського художнього музею, дослідницьких  робіт членів Обласної станції юних туристів розповідають про історію Харківського жіноцтва.

Виставка відкрита для відвідувань пн.-пт.  з 10.00 до 15.00