Веб-портал міста Люботин » Головна » Українець, який хоче мати цифрові навички, може їх вільно набути

 Українець, який хоче мати цифрові навички, може їх вільно набути
Автор: Lubotin   Додано:18 травня 2021   Переглядів:192   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

На виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 471, зокрема, цілі: «Українець, який хоче мати цифрові навички, може їх вільно набути», Міністерство цифрової трансформації запустило національний проєкт з цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта.3 березня 2021 року була прийнята Національна концепція розвитку цифрових компетентностей до 2025 року, затвердженої Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 167-р.  Концепція розвитку цифрових компетентностей до 2025 року окреслює виклики стосовно розвитку цифрових компетентностей в українському суспільстві, визначає шляхи їх подолання та очікувані результати від її впровадження, закладає підґрунтя для створення національної стратегії та стратегічного плану дій щодо розвитку цифрових компетентностей у суспільстві.Також, Мінцифра оприлюднила Рамку цифрової компетентності для громадян України ( https://bit.ly/3rBs8KL) .

 

Рамка цифрової компетентності для громадян України — це інструмент, створений для того, щоб покращити рівень цифрових компетентностей українців, допомогти у створенні державної політики та плануванні освітніх ініціатив, спрямованих на підвищення рівня цифрової грамотності та практичного використання засобів і сервісів ІТ-технологій конкретними цільовими групами населення.У листопаді 2020 року, Міністерство цифрової трансформації вперше запустили національний тест на цифрову грамотність - Цифрограм 1.0. Це була бета-версія тесту, який надав можливість кожному громадянину дізнатись особисто свій рівень цифрової грамотності та, за потреби, додати сертифікат про проходження тесту до свого резюме на порталах з пошуку роботи. На сьогоднішній день, вже більше ніж 155 тисяч користувачів почали проходити Цифрограм, а майже 70% - отримали сертифікати.13 травня Мінцифри запустила Цифрограм 2.0. За основу для Цифрограм 2.0 було взято адаптовану Рамку цифрових компетентностей для громадян України, яку було створено українськими експертами на основі європейської концептуально-еталонної Рамки цифрових компетентностей для громадян ЄС (DigComp 2.1.). Завдяки цьому в тесті визначено 30 цифрових компетентностей, які вимірюються за шістьма сферами:

1. Основи комп’ютерної грамотності

2. Інформаційна та медіаграмотність — вміння працювати з даними.

3. Створення цифрового контенту.

4. Комунікація і взаємодія у цифровому суспільстві.

5. Безпека у цифровому середовищі.

6. Вирішення технічних проблем — навчання впродовж життя у цифровому суспільстві.

 
Для розробки «Цифрограм» версії 2.0.  були зібрані та враховані всі відгуки користувачів, недоліки, пропозиції.
Всім, хто хоче зрозуміти середній рівень своєї цифрової грамотності є можливість безкоштовно скласти цифрограм 2.0. та отримати сертифікат  (https://osvita.diia.gov.ua/digigram-test/digigram-2-0-for-citizens)