Веб-портал міста Люботин » Головна » Психологічні тренінги у Люботині

 Психологічні тренінги у Люботині
Автор: Lubotin   Додано:19 березня 2011   Переглядів:1391   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

У Люботині все більшої популярності набуває Студія молодіжного лідерства та соціальної активності, яка започаткована і проводиться  молодіжною організацією “Спілкування без кордонів” у співпраці з Виконкомом міськради,  міською Центральною бібліотекою та Національним волонтером ООН. Цикл тренінгів у межах Студії проводить психолог Олексій Цимбал.

 

Кор.: Олексію, розкажи будь ласка, що ж таке «психологічний тренінг»?

 

О.Ц.: Все своє життя ми навчаємося. Ще зі школи нам відомі основні форми навчання: лекція та семінар. Якщо нас цікавлять лише теоретичні знання – ці форми нам повністю підходять, але в житті важлива не лише теорія, але й практичні уміння та навички. Тренінг – це групова форма навчання, де пріоритет зроблено саме на практичних навичках та вміннях. Під час тренінгу, в ігровій формі відбувається моделювання різних життєвих ситуацій і відпрацювання необхідних навичок та вмінь.

 

Кор.: Олексію, скажи будь ласка, яке значення мають тренінги для молоді, яка прагне бути підготовленою, активною, успішною?

 

О. Ц. – Саме для такої молоді і проводиться Студія молодіжного лідерства. За допомогою тренінгів ми не лише даємо знання, але й одразу ж створюємо можливість для їх відпрацювання та закріплення на практиці. Активність, успішність – це не вроджені якості, а набуті знання, навички та вміння. І в цьому процесі саме тренінгова форма найбільш ефективна.

 

Кор. Якщо вони такі ефективні, чому ж тоді тренінги не використовуються в школі?

 

О. Ц. – Вони використовуються, але на території СНД включити тренінги до навчального процесу можуть дозволити собі лише найбільш економічно забезпечені навчальні заклади. Складність полягає в тому, що тренінгова група становить 10-15 осіб, а якщо 25 і більше – то це вже як мінімум семінар. І це лише один із параметрів, що відрізняються тренінги від решти форм навчання.

 

Кор.- Які тренінги особливо полюбляє чи сприймає молодь?

 

О.Ц. – Ті, що створені та проведені професійними і компетентними тренерами. І це не жарт чи самореклама: тренер має перебороти свого «внутрішнього вчителя» та сприяти тому, щоб учасники мали змогу здобувати власний досвід під час тренінгу, а не просто слухали та конспектували “розумного дядьку”.

 

Кор.- А яка ж тематика більше цікавить люботинську молодь?

 

О.Ц. – Із того, що ми проводили у межах Студії молодіжного лідерства, можна виділити тренінг «Мистецтво взаємодії з агресивними людьми»: техніки неконфліктного спілкування викликали величезний інтерес у групи. Також особливо сподобався тренінг «Уміння працювати в команді»: ми не просто обговорили що потрібно для такої роботи, але й відпрацьовували навички на практиці. В кінці цього тренінгу ми ввели релаксаційний блок і учасники мали змогу відчути, що ж таке атмосфера довіри, спокою та безпеки – те, про що ми так багато говорили. Це був досить важливий досвід, який отримали учасники тренінгу.

 

Кор.- Навчання першого набору учасників Студії молодіжного лідерства скоро підходить до кінця. Що далі? Чи плануєте ви щось цікаве для молоді міста?

 

О.Ц. – Так, навчання першого набору Студії вже майже завершено і результатами ми задоволені. Що ж до планів на майбутнє -  розкрию секрет: молодіжна організація «Спілкування без кордонів» планує запуск декількох нових та цікавих проектів. Особисто я наразі активно працюю над створенням програми нового, незвичайного тренінгу для молоді. Обіцяю, буде не лише корисно, але й екстремальне цікаво! Тож, слідкуйте за оголошеннями від «Спілкування без кордонів» та вчасно  подавайте заявки на участь.

 

Олексію, дякуємо за розмову і сподіваємося на нову зустріч.