Туберкульоз
Автор: Lubotin   Додано:21 березня 2011   Переглядів:1230   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Туберкульоз є небезпечним та дуже важким захворюванням, але на початку він має "прихований" перебіг. Часто людина, що захворіла, вважає, що перевтомилася або має застудне захворювання. Тому люди звертаються до лікаря лише після появи важких симптомів, коли лікування туберкульозу набагато складніше та триваліше.

Відомо, що туберкульоз — інфекційне захворювання. Тобто існує мікроорганізм, що спричинює захворювання.

 

Збудником туберкульозу є мікобактерія туберкульозу (паличка або бацила Коха). Є багато видів мікобактерій ( людських, бичачих, пташиних, мишачих та інших), всі вони можуть викликати захворювання у людини. Паличка Коха дуже стійка до впливу навколишнього середовища: в річковій воді збудник зберігається до 5 місяців, у грунті — 1–2 роки, у вуличному пилу — до 10 діб, у приміщеннях при розсіяному світлі — більше 1 місяця, на пасовищах — до 1 року. Вона добре витримує нагрівання до 85°С і охолодження до 200°С, при температурі — 20°С паличка Коха зберігає життєздатність протягом 7 років. Ультрафіолетові промені вбивають її через 2–3 хвилини.

Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним або повітряно пиловим шляхом.

Хворий на, так звану, "відкриту" форму туберкульозу під час кашлю виділяє у повітря разом з крапельками мокротиння або слини паличку Коха.

Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці заражені крапельки, може бути інфікована. Крім того, якщо заражені крапельки мокротиння висихають та осідають на часточках пилу, є імовірність зараження іншої людини, якщо вона вдихає ці часточки.

 

Найбільшу вірогідність захворіти має та людина, в якої під час "зустрічі" з мікобактерією туберкульозу знижений імунітет. Причиною ж ослаблення імунітету може бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес, наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи.

Паличка Коха може виділятися у зовнішнє середовище лише при "відкритій" формі туберкульозу. Всі інші форми туберкульозу не є небезпечними з точки зору передачі збудника захворювання.

Відсоток інфікування більший у людей з групи ризику, бо в них імунітет знижений внаслідок способу життя та поганого харчування. На жаль, пересічні громадяни теж ризикують через погіршення екологічної ситуації, стреси та перевтому. Туберкульоз не зважає на соціальний чи фінансовий стан.

 

Симптомами туберкульозу є: кашель, частіше сухий, що продовжується більше 2–3 тижнів, кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі), підвищення температури без очевидних причин більше 5–7 днів, задуха, раптове схуднення, погіршення або відсутність апетиту, постійна слабкість, підвищена втомлюваність та пітливість, особливо вночі.

Обстеження складається з рентгенографії, аналізу мокротиння та додаткових, призначених лікарем при потребі загальноклінічних аналізів. Обстеження просте, безпечне та виконується протягом декількох днів.

Згідно з діючим законодавством та відповідно до Національної програми боротьби з туберкульозом, лікування туберкульозу в Україні здійснюється безкоштовно.

Жодний відомий народний засіб не може вилікувати туберкульоз. Народні засоби можна використовувати як доповнення до основного лікування після консультації з лікарем. Але втрачати час на спроби вилікуватися народними методами при туберкульозі не можна ні в якому разі. Це може призвести до виникнення ускладнень, небезпечних для життя.

 

Повне одужання можливе при умові раннього початку та суворого дотримання режиму лікування і рекомендацій лікаря. При ускладнених формах туберкульозу лікування більш складне та тривале, але повне одужання теж можливе. Головне — вчасно звернутися за допомогою.