Веб-портал міста Люботин » Головна » Як отримати е-лікарняний? Роз’яснення НСЗУ

 Як отримати е-лікарняний? Роз’яснення НСЗУ
Автор: Lubotin   Додано:8 липня 2021   Переглядів:193   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Як отримати е-лікарняний? Роз’яснення НСЗУ

 



Зараз триває перехідний період, а повністю на електронні листки непрацездатності заклади мають перейти з 1 вересня цього року.

У Національній службі охорони здоров’я України розповідають, як побудовано новий процес формування е-лікарняних і які переваги отримує пацієнт.

Так, пацієнт, маючи скарги на самопочуття, так само приходить на прийом до лікаря. Після прийому, огляду та встановлення діагнозу лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я. Тобто фіксує, що пацієнт у цей момент хворіє і не може виконувати свою роботу.

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність - це електронний документ. Він містить виключно медичну інформацію і не містить жодної адміністративної інформації.


Лікар підписує цей електронний документ своїм кваліфікованим електронним підписом. Після цього документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності. Цей реєстр належить Пенсійному фонду. У Пенсійний фонд не передається діагноз пацієнта. А лише інформація від лікаря, що в певний період людина не може працювати через стан здоров’я.

У момент, коли лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність, пацієнт отримує SMS-повідомлення про те, що йому створили такий медичний висновок. Це є підтвердженням, що необхідна інформація буде надіслана в Пенсійний фонд.

Далі Пенсійний фонд у своєму реєстрі доповнює дані інформацією про роботодавця. Фактично це вже і є електронний лікарняний, який спрямовується роботодавцю.


Коли Пенсійний фонд доповнить цю інформацію даними про роботодавця, пацієнт отримає ще одне SMS-повідомлення про те, що йому створили електронний листок непрацездатності.

Пацієнт може побачити свій електронний лікарняний через електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду. Тобто може перевірити, що йому дійсно сформували електронний лікарняний. В свою чергу роботодавець через свій кабінет бачить, що для його працівника сформували електронний лікарняний.

«Тож пацієнтам більше не доведеться переживати - чи вистачить бланків, чи правильно вказано місце роботи, а також нести на роботу паперовий листок непрацездатності. Все здійснюватиметься автоматично», - говорять у НСЗУ.


Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/110364