Веб-портал міста Люботин » Головна » 24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

 24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом
Автор: Lubotin   Додано:23 березня 2011   Переглядів:1770   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

 

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у всьому світі відзначають День боротьби з туберкульозом. У 2011 році він проходить під гаслом «На шляху до подолання туберкульозу: від боротьби до повного викорінення».

Метою Всесвітнього дня є проінформувати про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людей і дати усім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можливо і потрібно.

Щороку в світі реєструють близько 370 тис. хворих на туберкульоз, майже 80% з яких припадає на країни Східної та Центрально-Східної Європи. Кожні 4 секунди на туберкульоз захворює 1 людина, а помирає кожні 10 секунд. Щороку туберкульоз забирає життя 2 млн. людей.

Починаючи з 2005 року, в Харківській області спостерігається зниження захворюваності на туберкульоз, проте епідемічна ситуація залишається неблагополучною. У 2010 році було зареєстровано понад 1,5 тис. захворювань на туберкульоз органів дихання (показник на 100 тис. склав 56,2 проти 77,7 у 2005 році). Більше 50% захворіло на відкриту форму туберкульозу.

Туберкульоз – інфекційне захворювання людини, тварин, риб, яке викликається бактерією туберкульозу (паличкою Коха).

Джерело інфекції – хвора людина на відкриту бактеріальну форму туберкульозу, 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу. Туберкульозна паличка може вражати будь-які органи і системи людського організму.

Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, рідше харчовим, контактно-побутовим шляхами. Бактерії туберкульозу виділяться у зовнішнє середовище під час кашлю з мокротинням, слиною, а також під час співу, розмови. Зараження може відбуватися під час безпосереднього контакту з хворим (під час поцілунків) і опосередковано (через забруднені предмети побуту – книги, рушники, посуд, харчові продукти, особливо молочні). За добу хворий з легеневою формою туберкульозу виділяє 15-20 млн. бактерій туберкульозу, одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб.

Збудник туберкульозу  дуже стійкий до впливу навколишнього середовища: у ґрунті зберігається до 1-2 років, у вуличному пилу – до 10 діб, річковій воді – до 5 міс., в умовах кімнатної температури (темному місці) залишається життєздатним протягом 4 міс., при розсіяному світлі – до 1,5 міс. Збудник туберкульозу при ультрафіолетовому опромінюванні гине через 2-3 хв., кип’ятінні – протягом декількох хвилин.

ОСНОВНІ СИМПТОМИ ЗАХВОРЮВАННЯ: постійна слабкість, підвищена температура тіла, втрата ваги, погіршення апетиту, підвищена пітливість, особливо вночі, утруднене дихання, біль у грудях, кашель понад 2 тижні, наявність крові у мокротинні, що виділяється при  кашлі.

 На ранніх стадіях хвороби кашель може бути відсутній. Усі ці симптоми можуть бути проявами інших захворювань, але перш за все треба думати про туберкульоз.

Коли туберкульозні бактерії потрапляють в організм людини з нормальним станом імунітету, активне захворювання найчастіше не розвивається. Людина інфікована, але здорова!

Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час “зустрічі” з туберкульозною паличкою знижений, слабкий імунітет.

На стан імунітету впливають: нераціональне харчування, зловживання алкоголем, тютюном, наркотична залежність, ВІЛ/СНІД, важкі фізичні та психічні навантаження, стрес, наявність хронічних захворювань, незадовільні умови життя.

 

Високий ризик захворіти мають діти, особливо раннього віку (їх імунна система ще не сформована) та люди похилого віку (через вікове ослаблення імунітету).

Для профілактики туберкульозу обов’язково необхідна вакцинація дітей (на 3-5 день життя у пологовому будинку) і їх ревакцинація у віці 7, 14 років.

Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне згідно діючого законодавства та відповідно до Загальнодержавної Програми протидії захворюванню на туберкульоз в 2007-2011 рр.

На весь період лікування хворого на туберкульоз за ним зберігається місце роботи (Закон України „Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз” від 05.07.01 р. № 2586-ІІІ ст. 20).

Щоб не захворіти на туберкульоз слід вести здоровий спосіб життя, повноцінно харчуватись, не мати шкідливих звичок, займатись спортом і загартовуватися.

Туберкульоз виліковний! Повне одужання можливе при умові раннього виявлення захворювання, суворого дотримання режиму лікування та рекомендацій лікаря.

Туберкульоз не виліковується , якщо перервати лікування, вживати протитуберкульозні препарати хаотично, зловживати алкоголем, наркотичними засобами, внаслідок чого розвивається така форма туберкульозу (хіміорезистентна), яка не піддається лікуванню протитуберкульозними препаратами.

Для своєчасного виявлення туберкульозу доросле населення, починаючи з 15 років, проходить планове флюорографічокремі групи населення, визначені нормативними документами МОЗ України, та особи з підвищеним ризиком захворювання на туберкульоз.

Основним методом раннього виявлення туберкульозу у дітей та підлітків є туберкулінодіагностика  (реакції Манту).

Своєчасне виявлення туберкульозу, суворе дотримання режиму лікування та рекомендацій лікаря сприятимуть повному одужанню людини.  

 

Харківський обласний центр здоров’я

Харківський обласний протитуберкульозний диспансер № 1

24 березня 2011 року –Всесвітній і Всеукраїнський

день боротьби з туберкульозом

Інформаційний лист

Харків - 2011


Кожного року 24 березня в усьому світі проводиться Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Саме цього дня 1882 року в Берліні доктор Роберт Кох виявив збудника відкриття цього страшного захворювання, яке й донині є одним із найбільш загрозливих викликів людству.

Метою Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом (ТБ) є підвищення обізнаності щодо глобальної епідемії ТБ та заходів, спрямованих на ліквідацію цього захворювання. На сьогодні 1/3 населення нашої планети інфікована ТБ. Товариство «Зупинити туберкульоз», організації та країни, що борються з ТБ, у цей день намагаються звернути ще більшу увагу на масштаби поширення цього захворювання та способи його профілактики.

Туберкульоз - одне з найдавніших інфекційних захворювань, що уражує практично всі органи і системи організму, призводячи до їх запалення і деструктивних змін. Частіше за все ТБ локалізується в органах дихання.

Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу. Джерелом зараження можуть бути хворі люди або домашні тварини. Здебільшого туберкульозпоширюється повітряно-крапельним шляхом (через легені дорослої людини за добу проходить майже 15 кубометрів повітря). При кашлі, чханні або під часрозмови хворого на туберкульоз у повітря, на підлогу і стіни кімнати, предмети побуту потрапляють дрібні крапельки мокротиння та слини. Після їх висиханнямікроби довго (протягом 6-8 місяців) залишаються життєздатними, особливо у темних місцях. Це обумовлює можливість контактно-побутової передачі через посуд, білизну, книги тощо.

Виживаність збудника туберкульозу визначали на поверхні грунту на глибині 5 - 20 см. Збудник туберкульозу у мерзлих грунтах виявляє значну стійкість до впливу несприятливих чинників. Зазнаючи багаторазового замерзання і відтавання, він зберігає життєздатність на поверхні грунту 12 місяців.

На туберкульоз хворіють не тільки люди, але і тварини. Тому заразитися можна при вживанні некип'яченого молока, непровареного м'яса, яєць, при догляді за хворими домашніми тваринами, тобто навіть без прямого контакту з хворим.

На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу і з однаковою ефективністю уражує бідних і багатих.

При першому проникненні мікобактерії ТБ розповсюджуються в організмі людини, але не обов'язково викликають захворювання: більшість гинуть, протедеякі з них можуть зберегти свою життєздатність і роками перебувати в організмі, не завдаючи людині шкоди. Несприятливі чинники - погані житлові умови, неповноцінне харчування, брак доброї питної води, стреси, недосипання, зниження опірності організму внаслідок перенесених інших хвороб, низька санітарна культура населення збільшують ризик зараження. Дуже схильні до захворювання на туберкульоз ті люди, які зловживають алкоголем і курінням. Все це знижує опірність організму, і зустріч з паличкою Коха обертається трагедією.

Від початку 90-х років минулого століття в усьому світі спостерігається значне зростання захворюваності на туберкульоз. За критеріями ВООЗ, в Україні з 1995 р. воно набуло характеру епідемії. Тому ВООЗ поставив завдання до 2015 року удвічі зменшити показники поширеності ТБ та смерності від нього.

Слід зазначити, що захворюваність серед мешканців Харківської області на усі форми активного туберкульозу знизилась з 68,7 випадку на 100 тис. населення у 2008 році до 56,2 випадку у 2010 році при середніх показниках по Україні відповідно 77,8 та 68,7 випадку. Захворюваність на деструктивні форми знизилась з 27,6 випадку у 2008 році до 23,2 у 2010 році. Зменшилась захворюваність на ТБ дітей із 19,9 випадку на 100 тис. населення у 2008 році до 11,7 випадку у 2010 році (середньоукраїнські показники у 2009 році становили 8,9 випадку на 100 тис. населення).

Показник смертності в області знизився відповідно з 19,2 до 13,9 випадку (середньоукраїнський показник у 2009 році становив 18,20 випадку на 100 тис. населення).

Показник первинного виходу на інвалідність працездатного населення протягом останніх 3 років складає 1,4 на 10 тис. населення (середній по Україні – 2,8).

Лікувати туберкульоз складно, оскільки він "мутував" і пристосувався до тих препаратів, які на нього раніше впливали. З'явилися мікобактерії туберкульозу, стійкі до лікарських засобів. Це зумовлюється дією несприятливого екологічного середовища і застосуванням медикаментозних засобів без призначення лікаря.

Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню, ніж задавнений.

Щоб запобігти зараженню туберкульозом, необхідно:

* Відмовитися від шкідливих звичок, які знижують опірність організму.

* Слідкувати за чистотою і порядком у приміщенні.

* Щодня проводити прибирання квартири і меблів вологим способом.

* Частіше провітрювати приміщення.

* Завжди мити руки перед їжею.

* Дотримуватися режиму харчування.

* У їжу вживати тільки кип'ячене молоко.

* Дотримуватися режиму праці та відпочинку.

* Займатися фізкультурою і спортом.

* Частіше бувати на свіжому повітрі.

* Регулярно проходити флюорографічне обстеження.

Враховуючи рекомендації ВООЗ та ініціативу громадського руху «Українці проти туберкульозу», МОЗ України пропонує 24 березня 2011 рокувідзначити Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз та забезпечити проведення місячника боротьби із туберкульозом під гаслом «На шляху до подолання туберкульозу: від боротьби до повного викорінення».

Мета акції – мобілізувати суспільство на боротьбу з розповсюдженням туберкульозу, сприяти зміні поведінки та вплинути на знання, сприйняття і досвід, особливо у групах населення, уразливих до туберкульозу.

Всесвітній День боротьби з туберкульозом відзначається для того, щоб закликати людей берегти власне здоров'я.

Целью Всемирного дня борьбы против туберкулеза (ТБ) является повышение осведомленности о глобальной эпидемии ТБ и усилиях по ликвидации этой болезни. В настоящее время одна треть мирового населения инфицирована ТБ. Партнерство "Остановить ТБ", сеть организаций и стран, борющихся против ТБ, проводит этот День с целью привлечения внимания к масштабам этой болезни и способам ее профилактики и лечения.

Ежегодно это мероприятие проводится 24 марта в ознаменование того, что в этот день в 1882 году д-р Роберт Кох открыл возбудителя ТБ — туберкулезную бациллу. Это явилось первым шагом на пути диагностирования и лечения туберкулеза. ВОЗ работает над двукратным сокращением к 2015 году показателей распространенности ТБ и смертности от него.

Від початку 90-х років минулого століття в усьому світі спостерігається значне зростання захворюваності на туберкульоз. За критеріями ВООЗ, в Україні з 1995 р. вона набула характеру епідемії Тому сьогодні це велика соціальна, демографічна і просто людська проблема.

Хоча,слід відмітити,що захворюваність населення Харківської області на усі форми активного туберкульозу знизилась з 68,7 на 100тис населення у 2008рдо 56,2 у 2010р ,при середніх показниках по Україні-77,8 у 2008 році і 68,7- у 2010р

 

Захворюваність на деструктивні форми знизилась з 27,6 у2008р до 23,2 у 2010р

Знизилась захворюваність дітей із 19,9 на 100 тис населення у 2008році до 11,7 у2010році(середньо українські показники 2009р-8,9)

Показник смертності в області знизився з 19,2у2008 р до 13,9 у 2010р(середньо українські показники у 2009р-18,20)

Показник первинного виходу на інвалідність працездатного населення протягом останніх 3 років складае 1,4 на10 тис населення (середній по Україні-2,8)

Туберкульоз - одне з найдавніших інфекційних захворювань. Це хронічне інфекційне захворювання характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання.

Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу. Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. Основне джерело зараження - хвора людина. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом (через легені дорослої людини за добу проходить близько 15 кубометрів повітря). При кашлі, чханні, розмові хворого на туберкульоз в повітря, на підлогу і стіни кімнати, предмети побуту, потрапляють дрібні крапельки мокротиння й слини. Мікроби після висихання мокроти довго залишаються життєздатними, особливо в слабоосвещенних місцях, навіть у висохлої мокроті і на різних предметах вони виживають до шести-восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутовий передачі через посуд, білизна, книги.

Виживаність збудника туберкульозом вивчали на поверхні грунту на глибині 5, 10, 20 см. Збудник туберкульозу в мерзлотних грунтах виявляє значну стійкість до впливу несприятливих факторів. Наражаючись багаторазового замерзання і відтавання, він зберігає життєздатність на поверхні грунту 12 місяців.

На туберкульоз хворіють не тільки люди, але і тварини. Тому можливе зараження при вживанні некип'яченого молока, непроварені м'яса, яєць, при догляді за хворими домашніми тваринами.

Тому туберкульозом можна заразитися де завгодно і необов'язково в результаті прямого контакту з хворим. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу, і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих.

 

Вперше проникли в організм мікобактерії туберкульозу розповсюджуються в організмі людини, але не обов'язково викликають захворювання. Багато хто з них гинуть. Але деякі можуть зберегти життєздатність і роками перебувати в організмі, до пори до часу не завдаючи йому шкоди. Несприятливі чинники - погані житлові умови, неповноцінне харчування, брак доброї питної води, стреси, недосипання, зниження опірності організму внаслідок перенесених інших хвороб, низька санітарна культура населення збільшують ризик зараження. Дуже схильні до захворювання на туберкульоз ті, хто зловживає алкоголем і курінням. Все це знижує опірність організму, і зустріч з паличкою Коха обертається трагедією.

Лікувати туберкульоз складно, тому що він "мутував" і пристосувався до тих препаратів, які на нього раніше впливали. З'явилися мікобактерії туберкульозу, стійкі до лікарських засобів. Це відбувається через несприятливу екологічного середовища і прийому медикаментозних засобів без призначення лікаря.

Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню.

Щоб уберегти себе від зараження туберкульозом, необхідно:

Відмовитися від шкідливих звичок, які знижують опірність організму.

Слідкувати за чистотою і порядком в приміщенні і за його межами.

Не допускати захаращення і скупчення пилу.

; Щодня проводити прибирання квартири і меблів вологим способом.

Як можна частіше провітрювати приміщення.

Не чистити в кімнаті одяг і взуття.

Завжди мити руки перед їжею.

Дотримуватися режим харчування.

Не купувати м'ясо, молоко на стихійних ринках.

У їжу вживати тільки кип'ячене молоко.

Дотримуватися режим праці та відпочинку.

Гартувати свій організм.

Займатися фізкультурою і спортом.

Частіше бувати на свіжому повітрі.

Боротися зі стресом.

Регулярно проходити флюорографічне обстеження.

Бути непримиренним до санітарних недоліків. Чи не соромитися робити зауваження немудрим.

Дотримуючись необхідні запобіжні заходи, можна убезпечити себе від небезпеки зараження. Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих.

Враховуючи,рекомендації ВООЗ та ініціативу громадського руху «Українці проти туберкульозу» МОЗ України пропонує 24 березня 2011р відзначити Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз та забезпечити проведення місячника боротьби із туберкульозом під гаслом:»На шляху до подолання туберкульозу: від боротьби до повного викорінення»

Мета акції -мобілізувати суспільство на боротьбу проти розповсюдження туберкульозу,сприяти зміні поведінки та вплинути на знання,сприйняття та досвід особливо

у груп населення, що мають уразливість до туберкульозу

Всесвітній День боротьби з туберкульозом був заснований для того, щоб закликати населення берегти власне здоров'я.