Веб-портал міста Люботин » Головна » Відділ РАЦС інформує

 Відділ РАЦС інформує
Автор: Lubotin   Додано:30 березня 2011   Переглядів:1863   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Підстави реєстрації смерті.

- лікарське свідоцтво про смерть форми N 106/о;
- фельдшерська довідка про смерть форми N 106-1/о;
- лікарське свідоцтво про перинатальну смерть форми N 106-2/;
- рішення суду про оголошення особи померлою;
- рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час;
- повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України, у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів;
- повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятору, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

Місце реєстрації смерті.
Реєстрація смерті провадиться в органах державної реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання. Смерть особи, яка померла в дорозі може бути зареєстрована в найближчому органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Хто може звернутись про реєстрацію смерті.
Реєстрація смерті провадиться за заявою родичів померлого, його сусідів, працівників житлово-експлуатаційних організацій або інших осіб чи за повідомленням адміністрації закладу охорони здоров'я, де сталася смерть.

Особа, яка звернулась щодо державної реєстрації смерті, повинна пред'явити паспорт або паспортний документ. Відсутність зазначеного документа не є підставою для відмови в реєстрації смерті.

Термін реєстрації смерті.
Заява про державну реєстрацію смерті повинна бути зроблена не пізніше трьох діб з дня смерті чи виявлення трупа, а в разі неможливості одержання лікарського свідоцтва про смерть форми N 106/о, фельдшерської довідки про смерть форми N 106-1/о чи висновку судово-медичної експертизи, прокурора - не пізніше п'яти діб.

Якщо померлий мав паспорт або паспортний документ, а також військово-облікові та пільгові документи, то орган державної реєстрації актів цивільного стану, який реєструє смерть, вилучає їх. На підставі актового запису про смерть орган державної реєстрації актів цивільного стану видає свідоцтво про смерть та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для одержання допомоги на поховання.

 

Керівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Люботинського міського управління юстиції Харківської області Н. І. Пушкарська