Веб-портал міста Люботин » Головна » Про перехід на спрощену систему оподаткування з IV кварталу

 Про перехід на спрощену систему оподаткування з IV кварталу
Автор: Lubotin   Додано:2 вересня 2021   Переглядів:173   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Про перехід на спрощену систему оподаткування з IV кварталу

Платник може перейти на спрощену систему оподаткування з IV кварталу поточного року, якщо він до 15 вересня п.р. включно повідомить про це контролюючий орган, надавши відповідну заяву.

 

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що відповідно до п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

     Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

     До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

     При цьому якщо суб’єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи – підприємця, то при переході на спрощену систему оподаткування до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за такий попередній календарний рік.

            Таким чином, платник інших податків і зборів може перейти на спрощену систему оподаткування з IV кварталу поточного року, якщо він до 15 вересня п.р. включно повідомить про це  контролюючий орган, надавши  відповідну заяву.