Веб-портал міста Люботин » Головна » 28 вересня - Міжнародний день загального доступу до інформації

 28 вересня - Міжнародний день загального доступу до інформації
Автор: Lubotin   Додано:28 вересня 2021   Переглядів:342   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

28 вересня - Міжнародний день загального доступу до інформації



Пресвипуск до

 

Щороку 28 вересня відзначається Міжнародний день загального доступу до інформації. Відповідна резолюція затверджена на засіданні Генеральної Асамблеї ООН 15 жовтня 2019 р. У резолюції наголошується, що право кожного на пошук, отримання та поширення інформації гарантується статтею 19 Загальної декларації прав людини.

Цей день став символічним, оскільки привертає увагу світу до проблем поширення інформації як елементу забезпечення сталого розвитку.

Інформація – невід’ємна складова існування сучасного демократичного суспільства.

В Україні право на інформацію гарантоване статтями 34, 50 Конституції України, Законами України "Про інформацію", "Про доступ до публічної інформації".

Забезпечення конституційного права кожного на доступ до публічної інформації належить до найважливіших завдань діяльності Головного управління статистики у Харківській області (ГУС у Харківській області).

У січні–серпні 2021 р. до ГУС у Харківській області надійшло 72 запити відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації", з них 48 – безпосередньо від громадян, 16 – від юридичних осіб, 5 – від засобів масової інформації, 3 – від громадських організацій.

Найбільша кількість запитів надходила на отримання інформації із багатогалузевої статистики (14 запитів), статистики населення (11), ринку праці (10), сільського господарства (7), цін (5).

На всі запити відповіді були надані у встановлені законодавством терміни.

Підвищення рівня знань законодавства в сфері доступу до інформації, прискорення процесу оцифрування інформації, використання інтернет-технологій під час її підготовки і оприлюднення, взаємодія з громадськістю є запорукою розвитку відкритого демократичного суспільства!

 

Заступник начальника
Головного управління
статистики у Харківській області                                                             
Марина ТУР