Веб-портал міста Люботин » Головна » ФОП-пенсіонер помилково у звіті з ЄСВ визначив зобов’язання з ЄСВ

 ФОП-пенсіонер помилково у звіті з ЄСВ визначив зобов’язання з ЄСВ
Автор: Lubotin   Додано:7 жовтня 2021   Переглядів:157   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ФОП-пенсіонер помилково у звіті з ЄСВ визначив зобов’язання з ЄСВ:

чи можна скасувати?

 

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону № 2464, зокрема, фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Згідно з пп. 4 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449, фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ за умови дотримання ними вимог, визначених ч. 4 ст. 4 Закону № 2464.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Пунктом 3 розд. III Порядку № 435 передбачено, що у разі самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, формують та подають до контролюючих органів Звіт з ЄСВ самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

Відповідно до п. 16 розд. II Порядку № 435 відповідальним за правильність та достовірність заповнення Звіту є страхувальник.

Отже, суми самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню.

У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного зобов’язання такі особи несуть відповідальність відповідно до ст. 25 Закону № 2464.