Кишкові інфекції
Автор: Lubotin   Додано:20 квітня 2011   Переглядів:971   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

У наш час гострі кишкові інфекції (ГКІ) залишаються однією з найактуальніших проблем. В структурі інфекційних захворювань вони поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям. За даними ВООЗ у світі щороку реєструється від 68,4 до 275 млн випадків діарейних захворювань, кількість яких постійно зростає. Серед дітей рівень захворюваності ГКІ приблизно утричі вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3 років).

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії, а також тварини. Зараження інфекцією здійснюється трьома шляхами:

- харчовим (аліментарним) – під час споживання інфікованих продуктів, що містять збудник або його токсини;

- водним – у разі вживання некип'яченої води, купання у відкритих водоймищах та заковтування води;

- контактно-побутовим – через брудні руки або інфіковані предмети.

Кількість кишкових інфекцій особливо зростає улітку. Перенос збудника на продукти харчування відбувається через брудні руки працівників харчування, а також мухами. Особливо небезпечне забруднення продуктів харчування, які не піддаються термічній обробці.

Основними клінічними проявами ГКІ є інтоксикаційний синдром (лихоманка, кволість, сонливість, головний біль, блювання, пронос, біль у животі) та ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри, западіння великого тім'ячка у дітей грудного віку). Установити етіологію ГКІ можна за допомогою бактеріологічних, вірусологічних та серологічних методів діагностики. У разі ретельного дотримання всіх рекомендацій лікаря швидко настає одужання. Фахівці рекомендують у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. При тяжкому стані хворого необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Не займатись самолікуванням!







   Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.