Веб-портал міста Люботин » Головна » Всесвітній день боротьби проти малярії

 Всесвітній день боротьби проти малярії
Автор: Lubotin   Додано:26 квітня 2011   Переглядів:1262   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Всесвітній день боротьби проти малярії почали відзначати щорічно з 25 квітня 2008 року. Цей день був встановлений спільно Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров'я та Всесвітньою організацією охорони здоров'я у травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ. Основною метою проведення Всесвітнього дня боротьби проти малярії є роз'яснення громадськості про необхідність профілактичних заходів, про значення своєчасного діагностування в ефективності лікування хвороби, привернення уваги фахівців науково-дослідних і навчальних інститутів, компаній та фондів до пошуку шляхів розв'язання цієї проблеми.

Історія свідчить, що еволюційний розвиток людини і збудників малярії відбувався паралельно (одночасно).

Малярійного плазмодій поступово пристосувався до життя в організмі безхребетних і личинках кровососних комах. З появою людини малярійні збудники набули здатності до біологічного «чергування» існування в організмі людини та комарів роду анофелес.

У 1880 році французький військовий лікар Ш. Лаверан виявив плазмодія в крові хворих на малярію, який і був визначений причиною цієї недуги.

З розвитком сільського господарства в Африці, приблизно 8 тис. років тому, з'явилися дуже сприятливі умови для «пристосування» малярії винятково до людини. Велика щільність населення та наявність штучних і природних водойм поруч із житлом людини «дали» малярійним комарам стабільне джерело їжі, завдяки чому їх кількість значно збільшилась. Вони пристосувались до організму людини, в результаті підвищилась імовірність її інфікування плазмодієм.

 

У 1955 році ВООЗ прийняла резолюцію про ліквідацію малярії в усьому світі. В результаті заходів, що проводились відповідно до програм боротьби з малярією, на той час це захворювання було практично ліквідовано у країнах Європи, більшості країн Американського континенту та в деяких країнах Азії. Однак кампанія щодо глобальної ліквідації малярії потерпіла невдачу.

Нині малярія зареєстрована більш ніж у 90 країнах, здебільшого в країнах Африканського континенту, на південь від Сахари. Найбільш поширеною формою є триденна малярія, однак 98% летальності від цього захворювання у світі спричинюються тропічною малярією. Активні осередки малярії є в Узбекистані, Таджикистані та Азербайджані.

За даними ВООЗ, щороку у світі на малярію захворюють від 300 до 500 млн людей, а помирають 1,5 – 2,7 млн, здебільшого діти до 5 років. Найвищий рівень захворюваності та смертності реєструється в Африці.

В Україні малярію було ліквідовано в 50-ті роки. Однак з активізацією міграційних процесів, туризму та бізнес-зв'язків імовірність завезення цього захворювання значно зростає. На території нашої країни є сприятливі умови при яких можливе формування місцевих осередків. Це означає, що епідемічний процес на території України може бути відновлений.

Останнім часом щороку реєструються понад 200 випадків завезення в Україну цієї хвороби – здебільшого з країн Африки (63,8%) та Азії (35,5%). Хворих на малярію та паразитоносіїв, як правило, виявляють у містах (92,7%). Це переважно іноземці і громадяни України, які прибули з неблагополучних щодо цієї інфекції країн.

Джерелом збудника є хворі на малярію та паразитоносії. Людина може стати джерелом зараження комарів з перших днів захворювання. При деяких формах малярії може формуватися тривале носійство від 1 року до декількох десятків.

 

Існує три шляхи передачі збудника захворювання:

- трансмісивний – через укус комара. Це найбільш поширений шлях зараження, при цьому збудник зберігається як біологічний вид у природі;

- внутрішньоутробний – від матері до плода (частіше під час пологів при відшаруванні плаценти);

- інокуляцій ний – при парентеральному введенні інфікованої крові.

Ознаками малярії є гарячка, озноб, слабкість, підвищена пітливість, артралгія (біль у суглобах), блювота, анемія. Наслідками малярії, якщо її не лікувати, можуть бути кома і навіть смерть. Особливо уразливими є діти та вагітні жінки. Також можуть спостерігатися спленомегалія (збільшення селезінки), нестерпний головний біль, ішемія головного мозку.

Сприйнятливість людини до малярії дуже висока. Виняток становлять деякі групи населення, які мають генетично обумовлену природну опірність до збудника малярії.

Імунітет при малярії має нестійкий характер.

Для попередження малярії необхідне проведення індивідуальної профілактики протималярійними препаратами перед виїздом до тропічної країни та під час перебування на її території.

Препарат та його профілактична доза визначаються лікарем з урахуванням ступеня поширеності малярії у кожній конкретній місцевості.

Якщо після відвідування тропічної країни у Вас виникла лихоманка, з'явились головний біль, болі у м'язах, негайно звертайтесь до лікаря!

Малярія може розвинутись і через рік після повернення з подорожі.

 

Пам'ятайте: малярія – смертельно небезпечне захворювання!

 

Головний лікар

Люботинської міської СЕС

Ю.М.Моргачов