Веб-портал міста Люботин » Головна » COVID-вакцинація вагітних є безпечною

 COVID-вакцинація вагітних є безпечною
Автор: Lubotin   Додано:15 лютого 2022   Переглядів:113   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

COVID-вакцинація вагітних є безпечною



На цьому наголошують у Міністерстві охорони здоров’я України.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/114566

«Коронавірусна‌ ‌хвороба‌ ‌може‌ ‌бути‌ ‌особливо‌ ‌небезпечною‌ ‌для‌ ‌жінок,‌ ‌які‌ ‌готуються‌ ‌стати‌ ‌мамами. Вагітні мають високий ризик отримати ускладнення від COVID-19 – вони частіше потрапляють до реанімації та під апарат штучної вентиляції легень, - зазначають у МОЗ. - Вагітні з симптомним перебігом COVID-19 мають на 70% вищий ризик померти внаслідок цієї хвороби». 

За даними Королівського коледжу акушерів і гінекологів Великої Британії на жовтень 2021-го, майже 20% важких хворих на COVID-19 складали вагітні, які не були вакциновані.

Ковід‌ ‌під‌ ‌час‌ ‌вагітності‌ ‌також‌ ‌несе‌ ‌ризики‌ ‌передчасних‌ ‌пологів,‌ ‌а‌ ‌немовля‌ ‌має‌ ‌вищі‌ ‌шанси‌ ‌потрапити‌ ‌до‌ ‌реанімації.‌ ‌ ‌Шотландське дослідження показало, що 22 з 1000 немовлят у нещеплених жінок, які хворіли на COVID-19, померли. 16,6% дітей у невакцинованих матерів з COVID-19 були народжені передчасно.

Вакцинація для вагітних є безпечною! Це показав аналіз перебігу вагітності понад 35 тис. щеплених від COVID-19 жінок у США, говорять у міністерстві.

Щепитися можна на будь-якому терміні вагітності. За даними дослідження центрів з контролю та профілактики захворювань у США, 1613 вагітних, які отримали вакцину від COVID-19 у другому та третьому триместрі, народили 1 634 немовлят, у тому числі 42 близнюків. Також з-поміж 2 500 вагітних, які щепились мРНК-вакциною від COVID-19 до 20 тижня вагітності, не виявили підвищеного ризику викидня. 

«Для щеплення вагітних варто надавати перевагу вакцинам на платформі мРНК – Comirnaty/Pfizer-BioNTech та Moderna. У світі найбільший досвід використання для вагітних саме цих вакцин  і, відповідно, найбільше даних щодо безпечності цих препаратів, - повідомляють у МОЗ. - В Україні жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac/Sinovac, а потім завагітніли, рекомендовано використати для другої дози мРНК-вакцину – Pfizer або Moderna. Мінімальний інтервал між дозами – 28 днів».

Сотні тисяч вагітних у всьому світі вакциновані від COVID-19. Захистіть себе та свою дитину – зробіть щеплення!