Веб-портал міста Люботин » Головна » Про стан впровадження госпрозрахунковими підприємствами міста мінімальної заробітної плати з 1 січня 2010 року

 Про стан впровадження госпрозрахунковими підприємствами міста мінімальної заробітної плати з 1 січня 2010 року
Автор: Lubotin   Додано:10 травня 2011   Переглядів:1274   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Питання впровадження нового розміру заробітної плати вивчене на 25 підприємствах міста, у тому числі, на 5 – промисловості, 1 – сільського господарства, 3 – транспорту, 1 – будівництва, 6 – торгівлі та на 9 підприємствах, які надають громадські або особисті послуги. Проаналізовано рівень оплати праці 1731 працівника.

 

Мінімальний розмір заробітної плати з дотриманням міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів) введений на 11 обстежених підприємствах міста. В тому числі, у Люботинському виробничому управлінні комунального господарства, Люботинському водопровідно-каналізаційному управлінні, Люботинському комунальному житловому експлуатаційно-ремонтному підприємстві, де мінімальна заробітна плата 941 грн. на місяць, що відповідає розміру визначеному Галузевою угодою, встановлена двірникам, прибиральникам, сторожам, контролерам.

На таких підприємствах як Моторвагонне депо станції Люботин, Люботинська дистанція колії Південної залізниці, Авторемонтна майстерня, Люботинське будівельно-монтажне експлуатаційне управління – 387 Південної залізниці, Сміттєпереробний комбінат станції Люботин встановлена тарифна ставка робітника I розряду у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, а саме 1200 грн., 1207 грн., 1076 грн., 1029 грн., 1314 грн. відповідно. Крім того, на даних підприємствах застосовується погодинна оплата праці.

 

На 14 з досліджених підприємств міста новий розмір законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати введений з 1 січня 2011 року новим штатним розписом без дотримання міжпосадових та міжкваліфікаційних співвідношень. В основному, міжпосадові і міжкваліфікаційні співвідношення не витримані на підприємствах торгівлі.

На підприємстві ТОВ "СКІФ" всім працівникам, включаючи директора, встановлені оклади (тарифні ставки) на мінімальному рівні – 941 грн. на місяць, крім того всі працівники у січні 2011 р. працювали на 0,5 ставки. Середня заробітна плата по ПП "Терекон ВС-4" менше мінімальної, оскільки 7 чоловік працюють на 0,5 ставки, з них 3 отримують мінімальну заробітну плату.

Розмір середньомісячної заробітної плати по м. Люботин у січні 2011 року, в порівнянні з відповідним періодом минулого року, збільшився на 27,5%, згідно даних по обстеженим підприємствам. Спостерігається підвищення заробітної плати у промисловості на 15,8%, у транспортній і будівельній галузях на 3,9% і 43,2% відповідно.

 

На підприємствах торгівельної галузі, згідно матеріалів обстеження, середня заробітна плата зменшилась на 26,7%. Таке зниження обумовлене тим, що на підприємствах торгівлі більшій частині працівників встановлена мінімальна заробітна плата, а також на багатьох підприємствах спостерігається плинність кадрів та не відпрацювання календарного робочого часу в повному обсязі (1 підприємство торгівлі – 1 працівник на 1/4 ставки і 3 підприємства – 9 працівників на 1/2 ставки).

Показники середньої заробітної плати в сільському господарстві і інших підприємствах (послуги і оренда) знизились на 20,3% і 12,6% відповідно.

 

Відділ з питань праці та зайнятості населення УПСЗН