Веб-портал міста Люботин » Головна » Легалізувати «тіньову зайнятість».

 Легалізувати «тіньову зайнятість».
Автор: Lubotin   Додано:10 травня 2011   Переглядів:1697   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

З метою виявлення та легалізації робочих місць, забезпечення соціальної захищеності найманих працівників, запобігання проявам «тіньової» економіки у м. Люботині діє комісія з легалізації «тіньової зайнятості» (далі – комісія).

Склад комісії формується з ряду представників: заступника міського голови; спеціалістів управління праці та соціального захисту населення; головного державного ревізора-інспектора Люботинського відділення державної податкової інспекції; головного спеціаліста відділу по роботі з роботодавцями міського центру зайнятості, начальника відділу по контрольно-перевірочній роботі за нарахуванням та сплатою страхових внесків УПФУ в Харківському районі; санітарного лікаря Люботинської міської санітарно-епідемічної станції; державного реєстратора виконавчого комітету Люботинської міської ради; начальника відділу збору внесків та реєстрації страхувальників відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Харківському районі Харківської області, спеціаліста ІІ категорії відділу планово-економічного відділу Харківської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; голови міської організації роботодавців. Основними завданнями та напрямами діяльності комісії є вивчання діяльності підприємств, установ, організацій всіх форм власності та видів економічної діяльності, суб'єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб з питань законності використання найманої робочої сили та забезпечення соціальної захищеності.

Щоквартально проводиться зіставлення баз даних усіх членів комісії щодо використання праці найманих працівників суб'єктами господарювання. При виявленні фактів порушень трудового законодавства комісією встановлюються строки усунення цих порушень. У разі їх не усунення комісія інформує прокуратуру району та територіальну державну інспекцію праці в Харківській області. Керівники підприємств, організацій, установ та ФОП несуть персональну відповідальність за незаконне використання робочої сили, тому радимо не допускати використання робочої сили без оформлення трудових договорів та своєчасно реєструватися як платники внесків до всіх соціальних фондів.

Під керівництвом заступника міського голови Кравченко Н.В. щомісячно проводяться засідання комісії з питань легалізації "тіньової" зайнятості населення та "тіньової" заробітної плати в місті . Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Тому важливим фактором сприяння легалізації зайнятості і заробітної плати є проведення роз'яснювальної роботи з роботодавцями, серед населення; доведення до кожного громадянина інформації про важливість оформлення належним чином трудових відносин та участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування в Україні – найбільш ефективний засіб легалізації "тіньової" зайнятості та "тіньової" заробітної плати. Необхідно значно збільшити кількість перевірок, у першу чергу, суб'єктів підприємницької діяльності. Результатами таких заходів має бути реєстрація трудових договорів між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками, застосування існуючих важелів впливу на порушників трудового законодавства, зокрема, притягнення осіб до відповідальності за "тіньову" діяльність, поповнення бюджету за рахунок донарахованих податків.

 

Аналізуючи проблемні питання низької заробітної плати, заборгованості в оплаті праці, зайнятості населення та легалізації "тіньової" зайнятості, в місті має бути визначений чіткий об'єм робіт, задіяна результативна виконавча вертикаль усіх структур і має бути налагоджена співпраця. В світлі нового пенсійного реформування усі ці питання набирають особливої актуальності, а їх позитивне вирішення є неодмінним виконанням доручення Президента.

"Питання підвищення рівня заробітної плати працюючим та легалізація трудових відносин є важливою складовою у динаміці розвитку економіки міста, збільшення надходжень до бюджету та реальними кроками в напрямку соціального захисту громадян. Для позитивного вирішення проблемних питань потрібно приймати чіткі кроки у декількох напрямках, а саме: жорсткий аналіз заробітної плати по підприємствах, контроль за системністю збільшення заробітної плати, організація планових перевірок щодо "тіньової" зайнятості, налагодження співпраці працівників контролюючих органів з роботодавцями, юридичними та фізичними особами щодо легалізації "тіньової" економічної діяльності.

 

З початку 2011 року членами комісії проведено 25 перевірок (2 юридична особа; 23 фізичних осіб). В ході перевірок виявлено 7 не легалізованих робочих місця. За результатами яких всі легалізовано.

 

Відділ з питань праці та

зайнятості населення УПСЗН