Веб-портал міста Люботин » Головна » Щоб змінити лінійну економіку, потрібна активність громади, вибір кожного з нас дуже важливий!

 Щоб змінити лінійну економіку, потрібна активність громади, вибір кожного з нас дуже важливий!
Автор: Lubotin   Додано:7 травня 2022   Переглядів:241   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Щоб змінити лінійну економіку, потрібна активність громади, вибір кожного з нас дуже важливий!

І тоді Люботин швидко досягне своєї мети - нуль відходів. Любимо місто та країну справами!

Вітаємо! Кількість жителів міста Люботин значно збільшилася під час війни. Як і в інших містах, комунальні системи працюють з надмірним навантаженням, зокрема система керування відходами. Така ситуація зі сміттям є наслідком того, що поки що в Україні панує застарілий тип економіки - лінійний. Як це? Ви купуєте продукти????, меблі????, речі ????- і паковання від них або ж самі речі з часом потрапляють до контейнера, а потім на сміттєзвалище чи полігон????. Можливо, якась частина вторинної сировини буде відібрана з контейнера, але у порівнянні з кількістю сміття це дуже мало.
Візьмемо до прикладу рибні консерви????.Для виготовлення однієї баночки було використане залізо і купа енергії, під час транспортування сировини на завод з виготовлення залізних виробів було використане паковання (і паливо), під час перевезення вже готових баночок на завод з рибних консервів і потім вже до магазинів була використана плівка. І ось, ви тримаєте всього одну маленьку баночку консервів, яка пройшла такий великий шлях та вже залишила скільки сміття після себе, її ви також відправляєте до контейнера.
Лінійна економіка так влаштована, що продукт закінчує свій шлях на смітнику.
Тепер для прикладу, скільки в середньому час розкладу речей:
????органіка - 1 місяць (якщо вона не в пластиковому пакеті під товщею сміття на полігоні)
???? папір - 2 місяці
????залізо - 10 років
????скло - 1000 років
????пластикові пляшки, памперси, жіноча гігієна - від 450 років
????поролонова губка - 200 років
????65039;поліетиленовий пакет - від 30 років.
Паковання або речі, якими ми користуємося дуже короткий час, може прожити на Землі більше ніж ви.
Просто уявіть, яка кількість землі потрібна, якщо в середньому кожна сім'я утворює 1 пакет сміття на 1-2 доби. Не кажучи вже про отруйні речовини, які утворюються на полігоні.
Тому увесь світ відмовився чи відмовляється від морально старої лінійної економіки та обирає циркулярну (з анг. circle - коло). Вона заснована на відновленні та раціональному поводженні з відходами. Тобто при виробництві рибних консервів ми подбаємо:
1. щоб баночка була зроблена з вторсировини
2. при її перевезенні було використане багаторазове паковання
3. а сама баночка потрапила знову на переробку.
Немає сміття - немає проблем9989; Ми не витрачаємо ресурси Землі одноразово, бо вони вичерпні. За циркулярної ????економіки забезпечується розширена відповідальність виробника. Це коли бізнес бере на себе відповідальність за збирання відходів та їхнє спрямування на переробні підприємства.
Якщо ви були за кордоном і бачили автомати для прийому бляшанок і пет-пляшок в обмін на чеки чи мережу контейнерів під різні типи паковання - це так працює розширена відповідальність виробника. В Україні прагнуть до цього і ми очікували на новий закон про відходи, але війна все відклала у часі. Від такої системи виграють усі - споживачі, виробники, довкілля9786;65039;. А поки таких тароматів та контейнерів у нас немає, ми маємо робити задля майбутнього, що в наших силах - запобігати появі відходів (відмовлятися від одноразового пластикового посуду, пакетів, використовувати багаторазові речі, тару - про це детальніше у наступних наших матеріалах), компостувати, сортувати.
Цінною сировиною є не тільки відходи паковання (метал, папір, пластик, скло тетрапак), а також біовідходи (органіка) - це ресурс для цінного компосту, яке є гарним добривом????.
Щоб змінити лінійну економіку, потрібна активність громади, вибір кожного з нас дуже важливий!
І тоді Люботин швидко досягне своєї мети - нуль відходів. Любимо місто та країну справами!