Веб-портал міста Люботин » Головна » Мешканцям нашої держави не потрібно чекати на сигнал сирени

 Мешканцям нашої держави не потрібно чекати на сигнал сирени
Автор: Lubotin   Додано:19 жовтня 2022   Переглядів:612   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Мешканцям нашої держави не потрібно чекати на сигнал сирени:



 

Щодо сигналу "Повітряна тривога"

Мешканцям нашої держави не потрібно чекати на сигнал сирени:

- в Україні запущено додаток «Тривога», який у випадку повітряної тривоги миттєво повідомляє про це. Завантажити додаток можна безкоштовно у Google Play Market (Android) та AppStore (iOS).  У випадку повітряної тривоги додаток миттєво повідомить вас про це відповідним гучним сигналом, навіть, якщо девайс перебуває у беззвучному або сплячому режимі. У холодну пору року, коли всі вікна закриті, не завжди можна почути звук сирени, тому радимо встановити додаток «Тривога!».

- Канали в Telegram, які 24/7 оперативно повідомлять Вам про екстрені сповіщення: 

 

- Державна служба з надзвичайних ситуацій протягом листопада-грудня планує запустити у постійному режимі нову систему сповіщень про надзвичайні ситуації за допомогою мобільних телефонів. У майбутньому розробники намагатимуться запровадити функцію й на мобільних телефонах старого зразку.

Як поводитися, якщо розпочався обстріл

(рекомендації від навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Харківської області)

Якщо обстріл почався, коли ви на вулиці

У разі повітряної тривоги остерігайтеся перебування на відкритих майданчиках. Якщо все ж перебуваєте в такому місці й почули вибух або свист ракети, що наближається, в разі вибуху, треба негайно лягти на землю, прикрити голову руками, закрити вуха, відкрити рот, щоб уникнути паратравми й можливої контузії.

Якщо сигнал повітряної тривоги застав в авто

Під час обстрілу краще зупинити автомобіль і перечекати обстріл в укритті. Це й опори електропередач, і дерева, найкраще — якщо це заглиблення: штучні або ті, що лишилися від попередніх вибухів. Найкраще, якщо підземний перехід або найближча станція метрополітену.

Пам’ятайте, що є засоби, що реагують на тепло двигуна авто, в тому числі на електромагнітне випромінювання.

Що треба мати з собою, якщо йдете на вулицю

Багато хто навіть медичного бинта при собі не має, не кажучи про турнікет чи жгут. Найбільш поширеними травмами та пораненнями є наявність масивної кровотечі. Радимо мати при собі декілька бинтів, заздалегідь приготувати ватно-марлеві тампони й накладки.

Ночівля і правило двох стін

Щодо безпечної ночівлі: підвал багатоповерхівки може бути укриттям, це безпечніше, ніж у квартирі. Але якщо такої можливості немає, чи немає бажання або не встигне добігти людина, слід пам’ятати про правило двох стін. Обладнати місце відпочинку треба якомога далі від вікон, особливо, якщо вони виходять на північ чи схід, звідки зазвичай прилітають і ракети, і снаряди. Вікна, проклеєні скотчем, під час вибуху не розлітаються на друзки.

Що ж до приватного сектора, то безпечніше перебувати в підвальному приміщенні чи погребі, але треба домовитися із сусідами чи родичами, щоб не менше 2-3 осіб знали, де ви є. У разі завалів вони мають це знати й повідомити рятувальників.

Є прийом, який давно застосовують у світі. Якщо в родині є літня людина або за станом здоров'я не може пересуватися самостійно, доречно позначити таке приміщення білим рушником на підвіконні або вхідних дверях. Тоді наші рятувальники точно будуть знати, що в цьому приміщенні є люди, які потребують сторонньої допомоги.