Веб-портал міста Люботин » Головна » Неоформлене землекористування? Готуйтесь відшкодувати збитки через суд

 Неоформлене землекористування? Готуйтесь відшкодувати збитки через суд
Автор: Lubotin   Додано:15 лютого 2023   Переглядів:320   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Неоформлене землекористування? Готуйтесь відшкодувати збитки через суд

Статтею 14 Податкового кодексу України визначено, що плата за землю це загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Суб’єкт господарювання стає платником земельного податку лише якщо він  законний власник земельної ділянки або її постійний землекористувач. Якщо ж він набуде права користування земельною ділянкою комунальної чи державної власності згідно з договором оренди, у нього виникає обов’язок сплачувати орендну плату.
      Та на практиці переважна більшість землекористувачів  жодних прав не оформлює і плату за землю якою користується, до бюджету не вносить. Констатуємо факт: держава та територіальні громади втрачають від цього колосальні кошти.                             Нагадуємо, використання земельної ділянки без оформлення відповідного права є порушенням законодавстваВідповідно до вимог статті 144 Земельного Кодексу України у разі виявлення порушення земельного законодавства державний інспектор з контролю за використанням та охороною земель чи державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища складає протокол про адміністративне правопорушення, накладає на особу, яка допустила правопорушення, адміністративне стягнення та видає цій особі припис про його усунення у 30-денний строк. У разі неусунення наслідків порушення земельного законодавства у 30-денний строк орган державного контролю за використанням та охороною земель або орган державного контролю за охороною навколишнього природного середовища звертається до суду.             Тож радимо землекористувачам, які мають неоформлені земельні ділянки на території Люботинської міської територіальної громади, звернутись до органу місцевого самоврядування з пропозицією укласти відповідні договори задля уникнення відшкодування завданих збитків у судовому порядку.              
 
 
Відділ земельних відносин виконавчого комітету Люботинської  міської ради Харківської області