Веб-портал міста Люботин » Головна » ВДАІ м. Люботина попереджає!

 ВДАІ м. Люботина попереджає!
Автор: Chekardina   Додано:26 травня 2011   Переглядів:1881   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Згідно з статистикою Департаменту ДАІ, минулого року в Україні у дорожньо-транспортних пригодах загинуло 165 неповнолітніх, ще понад три з половиною тисячі школярів отримали травми. Практично кожне четверте із таких ДТП трапилося через порушення дітьми вимог Правил дорожнього руху. За словами Державтоінспекторів, особливо діти травмуються влітку. Коли у школах канікули, і багато дітей залишаються без уваги батьків, вони часто обирають для ігор проїжджу частину дороги.

Як діти потрапляють під автомобіль?

ДІТИ ВЧАСНО НЕ ПОМІЧАЮТЬ НЕБЕЗПЕКУ!
Будь уважним!

Дев'ять із десяти потерпілих на вулиці дітей вчасно не помітили, що наближається автомобіль і припускали, що перебувають у безпеці. Виходить, на вулиці спостерігати, помічати автомобіль не так просто, як це здається на перший погляд. На вулиці зустрічається кілька десятків оманних ситуацій. Здається безпечно, можна переходити, а насправді небезпечно, не можна! Правила руху важливо знати й дотримуватися, але цього мало - треба ще вміти спостерігати за тим, що відбувається навколо й передбачити небезпеку.

ВДАІ м. Люботина попереджає!

Вчить свою дитину на вулиці зосереджувати увагу, придивлятися й прислухатися. Спостережливість потрібно розбудовувати й тренувати. Існує маса тренінгів, за допомогою яких можна навчати дитину уважності.
Наприклад, група дітей сідає по колу (краще проводити таке заняття на вулиці), один з них розміщається в центрі, закриває очі. Кожний із присутніх видає звук (виголошує слово), що сидить у центрі повинен визначити, з якої сторони доноситься звук.
Практикуються заняття з дітьми безпосередньо біля проїзної частини. Батько, ідучи з дитиною в школу або магазин, може запропонувати визначити, на якій швидкості рухається автомобіль, що наближається,та чи безпечно переходити дорогу. Разом з мамою або татом діти рахують 1, 2, 3,……….., якщо автомобіль наблизився на рахунку 6-7, виходить, він рухається на великій швидкості й переходити дорогу небезпечно.


ДІТИ ВИБІГАЮТЬ НА ПРОЇЗНУ ЧАСТИНУ ВУЛИЦІ З-ЗА ПРЕДМЕТІВ, ЩО ЗАВАЖАЮТЬ ОГЛЯДУ, НЕ ПОДИВИВШИСЬ, А ЩО ТАМ?!


Вмійте передбачати приховану небезпеку!


Шість із десяти постраждалих дітей вибігли або вийшли на дорогу через стоячі автомобілі, кущі, паркани та інші предмети, що заважають огляду. Тому головна небезпека на вулиці — не стільки сам транспортний засіб, що наближається, скільки той предмет, який заважає, вчасно помітити джерело небезпеки!
 Найуважнішим потрібно бути на зупинці, очікуючи маршрутний транспортний засіб або виходячи з нього. Пояснить дитині, що зупинка – саме небезпечне місце на дорозі. Необхідно дотримуватися певних правил, перебуваючи на зупинці.
По-перше, дитині повинно бути відомо, що на зупинці потрібно поводитися спокійно, не гратися, не штовхати один одного, не бігати й не шуміти.
 По-друге, розповідайте, що за Правилами посадка в суспільний транспорт здійснюється через задні двері, а вихід через середні й передні двері.
 По-третє, поясніть, що якщо після виходу з маршрутного міського транспорту потрібно перейти на протилежний бік дороги, слід дочекатися, поки автобус, тролейбус від'їде на безпечну відстань, і проїзна частина буде добре видна в обидва боки. Тільки після цього можна почати перехід.


Дитина вийшла з автобуса. Усі думки про те, як швидше перейти дорогу, встигнути на секцію, не спізнитися в кіно, у басейн. Її зовсім не бентежить, що стоячий автобус закрив від її погляду половину проїзної частини. Але крім автобуса на вулиці зустрічаються й інші стоячі автомобілі, які заважають огляду. А іноді по центру проїзної частини розташовуються трамвайні шляхи, що подвійно підвищує ризик опинитися у небезпечній ситуації, перетинаючи проїзну частину.

 

 

ВДАІ м. Люботина попереджає!


 Майже третина постраждалих дітей потрапили під автомобіль після того, як вибігли через стоячі автобуси, вантажівки, легкові автомобілі.

 


Через стоячий автомобіль, будинок, паркан, кущі та ін. може зненацька виїхати автомобіль. Для переходу дороги потрібно вибрати таке місце, де дорога проглядається в обох напрямках. У крайньому випадку, можна обережно визирнути з-за перешкоди, переконавшись, що небезпеки немає, і тільки тоді переходити дорогу.


ДІТИ ЛЕГКО ВІДВОЛІКАЮТЬСЯ ВІД СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ДОРОГОЮ!
Два з десяти потерпілих дитини не помітили вчасно небезпеку тому, що їхня увага була відвернена чимось або кимось: автобус, приятель і т.д.
Запам'ятаєте!
1. При підході до дороги розмови слід припинити, тому що вони відволікають від спостереження.  
2. При переході вулиці оглядатися не можна, навіть якщо вас покличуть – треба уважно дивитися вліво й вправо.


ДІТИ ІНОДІ ВИХОДЯТЬ НА ПРОЇЗНУ ЧАСТИНУ, НЕ ПОДИВИВШИСЬ ПО СТОРОНАХ!
Один з кожних десяти постраждалих дітей,  вийшов на проїзну частину вулиці,   не озирнувшись по сторонах. Частіше це буває на дорогах, де автомобілі проїжджають порівняно рідко. Група дітей затіяла гру поруч із дорогою. У ході гри один хлопчик вибіг на дорогу,  не дивлячись по сторонах: адже увесь час не був автомобілів!
На вулиці, де автомобілі з'являються рідко, діти вибігають на дорогу,  попередньо не оглянувши її, і попадають під автомобіль. Виробіть у дитини звичку завжди перед виходом на дорогу зупинитися, оглянутися, прислухатися,  і тільки тоді переходити проїзну частину.

До уваги батьків!

Шановні батьки! Звичайно ви зайняті своїми справами, у вас багато турбот, ви завжди маєте нестачу часу. І всеж-таки... незважаючи на свої турботи, вічний поспіх, пам’ятайте про тих, кому потрібна ваша допомога, рада, ваша опіка - про дітей.
Присвятить окрему прогулянку правилам переходу через дорогу: перевірте, чи правильно ваша дитина їх розуміє, чи вміє використовувати ці знання в реальних дорожніх ситуаціях. Для цього потренуйтесь разом переходити по пішохідному переходу через проїзну частину з однобічним і двобічним рухом, через регульований і нерегульований перехрестя.


Пройдіть разом з дитиною по звичному для нього маршруту в школу й назад. Поговорить про те, чому дуже важливо ходити однієї й тієї ж дорогою. Зверніть увагу дитини на всі небезпеки й приховані "пастки", які можуть підстерігати його на шляху, продумайте маршрут так, щоб він став більш безпечним.

 

 Пам'ятка для батьків дітей молодшого
дошкільного віку по вихованню грамотного пішохода:

Батьки – активні помічники педагогів у формуванні в дітей дисциплінованого поведінки на вулиці, дотримання ними правил безпеки.

У молодшому дошкільному віці дитина повинна засвоїти наступне:
1. без дорослих на дорогу виходити не можна, йдеш із дорослим за руку, не виривайся, не сходь із тротуару;
2. ходити по вулиці треба спокійним кроком, дотримуючись правої сторони тротуару;
3. переходити дорогу можна тільки по пішохідному тротуару на зелений сигнал світлофора, переконавшись, що всі автомобілі зупинилися;
4. проїзна частина призначена тільки для транспортних засобів;
5. рух транспорту на дорозі регулюється сигналами світлофора й міліціонером-регулювальником;
6. у суспільному транспорті не витикатися з вікон, не виставляти руки які-небудь предмети.

Усі ці поняття дитина засвоїть більш міцно, якщо його знайомлять із Правилами дорожнього руху систематично, ненав'язливо. Використовуйте для цього відповідні ситуації на вулиці у дворі, по дорозі в дитячий садок. Перебуваючи з малям на вулиці корисно пояснювати йому все, що відбувається на дорозі із транспортом, пішоходами. Наприклад, чому в цей момент не можна перейти проїзну частину, які на цей випадок існують правила для пішоходів і автомобілів, укажіть на порушників, відзначивши, що вони порушують правила, ризикуючи потрапити під транспортні засоби, що рухаються.

Щоб розвити в дитини зорову пам'ять, закріпити зорові враження, запропонуєте маляті, вертаючись із ним з дитячого садка, самому знайти дорогу додому, або навпаки, привести вас ранком у дитячий садок.

Не залякуйте дитину вулицею – панічний страх перед транспортом не менш шкідливий, ніж безтурботність і неуважність!

Корисно читати дитині вірші про Правила дорожнього руху й показувати малюнки з дорожніми знаками й різними дорожніми ситуаціями. Купить дитині іграшкові автомобілі, автобуси, світлофори, фігурки регулювальників і організуйте ігри по придуманих вами сюжетам, що відбивають різні ситуації на вулиці. Гра гарний засіб навчання дитину дорожній грамоті.

Однак, попри всі намагання вчителів і правоохоронців підняти на високий рівень культуру поведінки дітей на дорозі, своїм чадам це почуття повинні прививати батьки, і власним прикладом показувати яких норм і правил потрібно дотримуватися. Якщо батьки переходять дорогу на червоне світло, або і взагалі у недозволеному місці, чого тоді у них навчаться діти?

 

Пам’ятайте! Дитина вчиться законам вулиці, беручи приклад з вас – батьків, інших дорослих. Нехай ваш приклад вчить дисциплінованій

Питання профілактики дорожньо-транспортного травматизму керівництво ВДАІ м. Люботин ГУМВСУ в Харківській області тримає на постійному контролі з цією метою в усіх ЗОШ м. Люботин проводяться Єдині уроки по Правилам дорожнього руху.

 

 Начальник ВДАІ м. Люботин та АТІ УМВСУ в Харківській області майор міліції  Ю.В. Плохой