Веб-портал міста Люботин » Головна » 10 березня – День Державного Гімну України

 10 березня – День Державного Гімну України
Автор: Lubotin   Додано:10 березня 2023   Переглядів:237   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

10 березня – День Державного Гімну України

10 березня – День Державного Гімну України


10 березня відзначається День Державного гімну України, який був затверджений у 2021 році 7 грудня Кабінетом Міністрів України

 

Держа́вний Гі́мн Украї́ни — один із головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Державним гімном є пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційно його музична редакція ухвалена Верховною Радою України 15 січня 1992 року. А  6 березня 2003-го парламент ухвалив Закон України «Про Державний Гімн України». Народні обранці, зваживши на пропозицію тодішнього Президента України Леоніда Кучми, слова Чубинського «Ще не вмерла Україна» замінили на «Ще не вмерла України і слава, і воля». Нововведення підтримали 334 народні депутати (проти висловилися 46 з 433, що зареєструвалися для голосування).

      Перше публічне виконання відбулось 10 березня 1865 року в Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку. Починаючи з середини 1860-их пісня «Ще не вмерла Україна» стала поширюватись спочатку на західноукраїнських землях, а згодом і на Наддніпрянщині й у місцях компактного проживання українців – у Канаді та США.

   Люботинська публічна бібліотека  оформила і презентовала у читальному залі інформаційно-патріотичну виставку «З Україною в серці».

Державний Гімн України було перекладено на багато мов, бо кожна нація та народність повинна з любов'ю та шаною ставитися до Батьківщини. Гімн породжує найпалкіші почуття, надихає нас на віру в щасливу долю рідної України

Відзначимо це свято разом! Збирайтеся з рідними, друзями та колегами, виконуйте спільно наш прекрасний гімн та публікуйте свої патріотичні відео в соцмережах з хештегом #ДеньГімну. Давайте покажемо усім, що нас, українців, об’єднує одна мета – мир, Перемога, любов до країни та життя у вільній соборній державі.

Директор КЗ «Люботинська ПБ ЛМР ХО»      Олена АЛІСОВА

 

10 березня – День Державного Гімну України

10 березня – День Державного Гімну України

10 березня – День Державного Гімну України