Веб-портал міста Люботин » Головна » Епідеміологічне значення іксодових кліщів

 Епідеміологічне значення іксодових кліщів
Автор: Lubotin   Додано:9 червня 2011   Переглядів:2621   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Ліс завжди приманював до себе любителів природи. Але здійснюючи лісові прогулянки, завжди потрібно пам'ятати про небезпеку враження кліщовим енцефалітом.

За останні роки реєструється збільшення чисельності кліщів, що зв'язано з глобальними змінами клімату, а також з господарською діяльністю людини.

Збільшується кількість постраждалих від укусів, але за медичною допомогою звертаються одиниці. Це халатність до свого здоров'я .

Кліщі - це переносники таких тяжких захворювань як кліщовий енцефаліт, сипний тиф, Ку-лихоманка, геморагічна кримська лихоманка, туляремія і хвороба Лайма. Збудників якої було знайдено в кліщах сан.епід.станцією м. Люботина. Тому є всі передумови для виникнення такої небезпечної хвороби у населення.

Хворобу Лайма дуже легко сплутати з першими ознаками гострого респіраторного захворювання (різке підвищення температури, слабкість, головний біль, біль у суглобах, нудота, сонливість). Кожний п'ятий, перехворівший, може стати інвалідом через враження центральної нервової системи, опорно-рухового апарату.

Найбільш яскравою ознакою хвороби Лайма є почервоніння, припухлість у вигляді кільця, розміром 2 – 5 см з темним контуром на місті присмоктування кліща. Оскільки ця ознака з'являється через 3 – 5 днів, то люди не зв'язують її з нападом кліщів. На 4-6 тижні уражається нервова система, серце, суглоби. Ускладнення можуть виникнути аж через 3 – 5 років.

Збільшення чисельності іксодових кліщів відмічаються весною та восени, але за останні роки, коли січень був теплим і вологим, відмічались напади на людей і домашніх тварин. Можливо занесення кліщів в будинки, міські квартири з букетами польових квітів, грибами, дровами, сіном, домашніми тваринами та іншим шляхом.

 

Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, находячись довгий час на природі, необхідно кожні 20-30 хв. оглядати шкіру та одежу, оскільки відчуття дискомфорту та свербіжу на місті присмоктування виникає лише через 6-12 годин. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, що покриті волоссям. Виходячи на прогулянку до лісу одягати одежу з цупкої тканини, сорочки з закритим коміром, штани заправляти в чоботи. На відкриті частини тіла та одежу можна нанести репеленти (Raptor,Offта інш.), дозволені та сертифіковані в Україні. Ці препарати можна придбати в звичайній аптеці.

Для видалення кліщів, що присмокталися треба звертатися в лікувальний заклад, але можна це зробити і самостійно. Кліща, який уп'явся треба видаляти обережно, щоб не обірвати хоботок. Змазати кліща соняшниковою олією, або вазеліном, потім, через 1-2 хвилини розколихати кліща, обережно витягти пінцетом. Місце укусу обробити 3-5% розчином йоду, після чого вату cпалити, а руки ретельно вимити з милом. Якщо хоботок залишився в тілі людини, то необхідно звернутися до лікаря. Ні в якому разі не можна розчавлювати кліща, щоб не занести в рану на тілі збудників хвороби, які можуть знаходитися в організмі кліща.

Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується проводити щоденну термометрію протягом 30 днів і слідкувати за самопочуттям, оглядати шкірні покриви.

З метою профілактики тяжких протозойних захворювань у домашніх тварин (котів, собак) треба придбати інсектицидні ошийники в зоомагазинах.

Консультацію можна отримати в санітарно–епідеміологічній станції м.Люботина за телефоном – 741-12-25.

 

Помічник паразитолога

Талмаз Н.М.