Веб-портал міста Люботин » Головна » Забезпечення прав громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, на соціальні послуги

 Забезпечення прав громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, на соціальні послуги
Автор: Chekardina   Додано:30 червня 2011   Переглядів:1726   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Забезпечення прав громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, на соціальні послуги


    Згідно Закону України «Про соціальні послуги» від 19.06.03р. № 966-IV та Постанови КМУ "Порядок призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги." від 29.04.2004 р № 558, щомісячна компенсаційна виплата (далі – компенсація) призначається непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).
Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у таких розмірах:
- 15 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи;
- 10 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам II групи та дітям-інвалідам;
- 7 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам III групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнаним такими в порядку, затвердженому МОЗ.
   Компенсація фізичним особам пенсійного віку, які надають соціальні послуги, призначається у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
   Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право одержувати тільки одну компенсацію незалежно від кількості обслуговуваних осіб, видів та обсягу послуг.
  Компенсація призначається і виплачується органом праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з такими документами:
І. Непрацюючою фізичною особою, яка надає соціальні послуги:
- заява про згоду надавати соціальні послуги;
- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
- висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров'я дозволяє постійно
надавати соціальні послуги;
- копія трудової книжки та довідки органу державної податкової служби про те, що особа не займається підприємницькою діяльністю, і про відсутність даних про доходи цієї особи, а у разі відсутності трудової книжки – лише зазначені довідки.
ІІ. Особою, яка потребує надання соціальних послуг, або її законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною):
- заява про необхідність надання соціальних послуг;
- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
- копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (надається
інвалідом);
- висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього
догляду та нездатність особи до самообслуговування.
ІІІ. Законним представником дитини, яка потребує надання соціальних послуг:
- заява про необхідність надання соціальних послуг;
- копія свідоцтва про народження дитини;
- висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього
догляду та нездатність дитини до самообслуговування.
   Компенсація призначається на час встановлення групи інвалідності або на час, протягом якого особа, що подала заяву про необхідність отримання соціальних послуг, потребуватиме постійного стороннього догляду.
  При виникненні будь-яких питань щодо порядку та умов надання компенсації звертайтеся до управління праці та соціального захисту населення: м. Люботин, вул.     Радянська, 26 або за телефоном «гарячої лінії» - 741-16-06.

Начальник відділу субсидій та
адресних соціальних допомог Н.М. Шапша